Recreatiedomein De Plas in Rotselaar moet rode vlag uithangen

Zwemverbod door te weinig redders

ROTSELAAR -
Omdat de sportdienst van Rotselaar tijdens de weekdagen geen redders vindt, moet Veerle Callens met de rode vlag aangeven dat er niet mag gezwommen worden. Maar veel bezoekers houden daar geen rekening mee en trekken toch in het water, ook zonder toezicht.

Veerle Callens van de sportdienst Rotselaar moest vorige week met pijn in het hart de rode vlag hijsen. ,,Het was uitstekend weer, en hier was heel wat volk aan De Plas. Maar er was slechts één redder beschikbaar en dat is te weinig voor de honderdzestig zwemmers in het water. Ik kan dan niet anders dan de rode vlag uithangen en aangeven dat er geen bewaking is. Ook deze week moet ik noodgedwongen het zwemverbod laten gelden hoewel er al enkele baders aanwezig zijn.''


Buiten zone
Gedurende de maanden mei en juni zijn er wel redders tijdens de weekends en op woensdagnamiddagen. ,,Maar tijdens de weekdagen zijn er geen redders beschikbaar. Bij goed weer willen de bezoekers toch in het water. Ik wijs hen er dan wel op dat er geen toezicht is en in theorie zou ik hen uit het water kunnen laten halen. Maar dan gaan ze misschien even verderop buiten de zwemzone toch in het water.''

Tijdens de laatste dagen van het schooljaar zakken er nogal wat scholen af naar De Plas. ,,Vorige week zag ik toevallig hoe een school met wel honderd kinderen de rode vlag negeerde en aan het zwemmen was. We rekenen toch op de verantwoordelijkheidszin van de begeleiders en de ouders om onze aanwijzingen op te volgen,'' stelt burgemeester Dirk Claes.


Brevet halen
,,Wij hebben geïnvesteerd in de zwemzone en de redders werden uitgerust met een boot en radioverbinding. Tijdens de maanden juli en augustus vinden wij wel voldoende redders. Maar toch zou ik een oproep willen doen aan studenten, om een reddersbrevet te behalen. Ze vinden hier aan onze zwemzone gegarandeerd een vakantiejob,'' voegt Dirk Claes er nog aan toe.

De sportdienst van Rotselaar en de Vlaamse reddingscentrale doen alvast inspanningen, om meer jongeren te interesseren voor het brevet van redder. ,,We organiseren van 19 tot 23 augustus een rescue kamp voor jongeren van 14 tot 16 jaar. Ze leren er onder meer reanimeren en de hele cursus is de aanzet tot de echte lessenreeks, die vanaf 16 jaar kan gevolgd worden om het reddersbrevet te behalen,'' voegt Veerle Callens er nog aan toe.

  • Inschrijven voor een cursus als redder kan op de sportdienst, tel 016-44.45.17.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees