Planten uit hele wereld

WELLEN -
Voor het vijfde jaar op rij stellen Lucien De Waegeneer en Georgette Massoels hun tuin tijdens de Open tuindagen open voor het publiek. Dag in, dag uit werken ze met hart en ziel in hun tuin. En het pronkstuk? Dat is de tuin in zijn geheel, met planten afkomstig uit de hele wereld, van Groenland tot Mexico.

Een mooie tuin onderhouden is een levenswerk. Het is een karwei dat nooit helemaal af is. Lucien vertelt: ,,Onze tuin groeit jaar na jaar. Beetje bij beetje legden we de verschillende delen van de tuin aan, en nu verbeteren we de tuin. Door die eerste deelname aan het Open Tuinenweekend, nu vijf jaar geleden, belandde alles in een stroomversnelling en waren we meer gemotiveerd om van de tuin echt iets moois te maken.''

Niet enkel de keuze van de planten en de aanleg van de tuin is het werk van het echtpaar, ook enkele van de beelden maakte Georgette zelf. ,,Vroeger volgde ik tekenles, en nu komt mij dat goed van pas. Ik ontwerp de beelden en dan probeer ik ze uit te voeren. De beelden zijn enkel decoratie in de tuin, de bloemen en de planten zijn de blikvangers.'' De hele tuin is zowat het troetelkind van het echtpaar. Tussen de vele inheemse, en bekende planten en bloemen staan ook heel wat minder bekende tot zelfs exotische planten, die blijkbaar probleemloos kunnen overleven in België.

,,We bestellen zaad bij Engelse firma's. Als je van die zeldzame bloemen zaait, heb je wel kans op slagen. Als je daarentegen planten importeert en ze hier zou planten in de tuin, zal het wel mislukken'', weet Lucien. ,,Wij hebben hier planten staan uit Groenland, Indonesië, Canarische Eilanden, Mexico, enzovoort. De wereld groeit in onze tuin'', besluit hij al lachend.

Wanneer hun tuin er het mooist bij ligt, weten Georgette en Lucien niet. ,,Dat is afhankelijk van welke bloemen je het mooist vindt'', meent Lucien. ,,Trouwens, het hele jaar door bloeit er wel een of andere plant. Van het heetste moment in de zomer, tot de koudste dag van het het jaar: altijd hebben we bloemen.''

Uiteraard vergt zo'n tuin veel onderhoud. Lucien: ,,Alles tezamen is dat een fulltime job.'' Georgette vult aan: ,,Het is een echte passie geworden. Eens gebeten door die microbe, geraak je ze niet meer kwijt.

Tuinieren is een verslaving.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees