Toen tekenares Ilah nog Inge uit Perk was

PERK, JETTE -
Ze beleefde een idyllische jeugd in het landelijke Perk maar torste de naam Heremans, wat niet altijd een pretje was. Vandaag is Inge bekend onder een andere naam: Ilah. Met dat pseudoniem tekent ze de strips Claus en Cordelia. Zondag is ze te gast op de Opwijkse stripbeurs.

Ze werd in 1971 geboren als Inge Liesbeth Alfonsina Heremans, afgekort Ilah. Vandaag is zij een opvallende figuur in de Vlaamse strip met het onopvallende maar herkenbare figuurtje Cordelia. Die sobere strip verhaalt de muizenissen van een moderne jonge vrouw.

 • Opgroeien in Perk, viel dat een beetje mee?
 • ,,O ja, ik heb een idyllische jeugd gehad. Het enige wat me tegenstak op de buiten waren de zondagen. Zo doods. Dat ligt anders in mijn huidige woonplaats Jette. Door de markt leeft dat. Ik kom nog vaak in Perk want heel mijn familie woont er''.

 • Van die familie gesproken: de naam Heremans klinkt daar als een klok.
 • ,,Mijn grootvader is nog burgemeester geweest. Dat is niet altijd een voordeel, hoor. Op school werd ik ermee gepest. Ik was verlegen en ben niet zo goed in namen onthouden, met als gevolg dat ik al eens arrogant genoemd werd. Onterecht''.

 • Je komt uit een hardwerkend zelfstandigengezin. Dan is tekenen niet evident.
 • ,,Zeker niet. Ik heb ervoor geknokt. Ik wilde naar Sint-Lukas maar ik moest naar de universiteit. Ik heb Germaanse gevolgd maar dat was zo saai dat ik gestopt ben. Nadien heb ik in een Leuvens café getapt. Mijn ouders zijn dan bijgedraaid en ik ben toch op Sint-Lukas beland''.

  ,,Tekenen zat er van jongsaf aan in. Figuurtjes vooral, niet zozeer landschappen. Na mijn grafische studies heb ik nog filosofie gedaan en toen ben ik in schetsboekjes beginnen krabbelen. Zo is Cordelia ontstaan.''

 • Een gewone vrouw, in situaties uit het dagelijkse leven. Autobiografisch?
 • ,,Er zit veel van mij in maar echt autobiografisch zou ik het niet noemen. Ik kan er wel veel van mezelf in kwijt en de inspiratie blijft komen. Ondanks -- of misschien dank zij -- de stilistische beperkingen''.

  Cordelia werd door Humo doorgestuurd (,,meer iets voor vrouwenbladen'') maar de krant De Morgen hapte toe. Ondertussen kwam de strip Claus erbij, werkt Inge voor Menzo en Klap en heeft ze een website (www.ilahcordelia.com).

  ,,Ik ben voltijds tekenaar. Het blijft een onzeker bestaan maar het is het enige dat ik kan.''

 • Behalve Ilah zijn te gast op de stripbeurs van jeugdhuis Nijdrop: Bailly en Mathy (Ludo), Dirk Stallaert (Nero) Mauricet, Stan Skai en vele anderen. De beurs heeft plaats op zondag 28 april van 10 tot 18 uur in de school VKO, Kloosterstraat 42 in Opwijk. Meer info op www.nijdrop.be.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees