Appelkweker Philip De Coster laat kinderen zelf plukken

,,Appels zijn gezond,,

SMEEREBBE-VLOERZEGEM -
Een appel die je zelf van de boom plukt, smaakt dubbel zo lekker. Dat beaamden gisteren de kinderen van het Sint-Jozefsinstituut. Zij waren te gast in de Nieuwe Bogaard bij appelkweker Philip De Coster. De leerlingen zetten gretig hun tanden in de rijpe appels en namen de rest van de knapperige buit mee naar school.

Meester Pieter voerde gisteren een joelende bende jonge appelplukkers naar de kwekerij van Philip De Coster. De zesde klas van het Sint-Jozefsinstuut stoof de boomgaard in en kwam puffend terug, de armen vol met appels.

Joke (11) had ijverig geplukt. ,,We hebben op school al heel wat geleerd over de appel. We weten nu onder meer dat konijnen en veldmuizen natuurlijke vijanden zijn van de appel.'' Joke eet regelmatig fruit. ,,Wekelijks wordt er op school een stuk fruit aangeboden en thuis eten we ook regelmatig appels. Bovendien heeft opa een boomgaard waar appelen, peren en noten groeien.''

Michiel (11) liet zich tijdens de pluk evenmin onbetuigd. ,,Appels zijn heel gezond. Ik eet graag appels en ook appelmoes. Ik heb vandaag voldoende appels geplukt zodat ik er thuis ook nog kan eten.'' Tijdens het smikkelen door bleven de kinderen wel bij de les. ,,Landbouwers en fruittelers hebben het niet gemakkelijk. Er zijn er ook een pak minder dan vroeger'', klonk het beslist.

Jeugdschepen Eric Spitaels en landbouwschepen Leonce Nachtergaele stemden daarmee in. Zij staken gisteren een handje toe tijdens de oogst. ,,De kinderen weten te weinig over de boer. Initiatieven zoals de appelpluk brengen beiden dichter bij elkaar'', meent Spitaels, zelf een boerenzoon.

Gepensioneerd landbouwer Nachtergaele broedt nog op andere projecten om de landbouw te promoten. ,,Er komt wellicht een wekelijkse boerenmarkt in Geraardsbergen'', kondigt hij aan.


Vier hectaren
Meteen een ideale locatie voor fruitboer De Coster om zijn waren te slijten. Hij beheert meer dan 4 hectaren fruitbomen, overwegend laagstammige appelaars. Of er na de promotiepluk nog voldoende appels overschieten om op de boerenmarkt te slijten, is niet zeker. Vorig jaar werd de boomgaard immers kaalgeplukt. Ook vandaag, zondag en maandag staat de Nieuwe Bogaard, Dekstraat, nog open voor plukkers. Iedereen is er welkom van zonsopgang tot zonsondergang. En voor de prijs moet je het echt niet laten, de appelen kosten amper 40 cent per geplukte kilo.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees