Ook Mgr. Vangheluwe laat zich verleiden door nieuw biertje

Bruine Pilaarbijter smaakt hemels

SINT-KRUIS -
,,De Pilaarbijter Blond dronk ik alleen als ik echt dorst had, maar de Pilaarbijter Bruin zal ik misschien ook drinken als ik goesting heb'', liet monseigneur Roger Vangheluwe zich ontvallen bij de officiële degustatie van de bruine Pilaarbijter, die in restaurant Jonkman in Sint-Kruis plaatsvond.

De Pilaarbijter is eigenlijk het geesteskind van diaken Rudy Raes, die vorig jaar ter gelegenheid van de Bisdomdag in Kortrijk het idee lanceerde om een gelegenheidsbier te brouwen. Brouwerij Bavik was meteen bereid om onder licentie van het bisdom Brugge een bier van hoge gisting met nagisting in de fles op de markt te brengen.

,,In plaats van het bier traditioneel naar een of andere heilige te noemen, werd gekozen voor een ludieke naam. In plaats van bij een heilige kwam men uiteindelijk terecht bij een ,,schijnheilige'', een pilaarbijter. We vonden onze inspiratie in het uit 1559 daterende schilderij ,,De Vlaamse Spreuken'' van Pieter Breughel de Oude'', aldus gedelegeerd bestuurder Ignace De Brabandere van brouwerij Bavik.

De naam Pilaarbijter kreeg ook de zegen van het bisdom. ,,Het is een goed klinkende naam, een beetje zelfrelativerend ook, wat nodig is, want we zijn soms te doodernstig. En zeg nu zelf: het hoeft toch niet altijd een ,,Judas'' of een ,,Duvel'' te zijn'', zo vingen we op.

De Pilaarbijter Blond werd bij de verbruiker goed onthaald. Zelfs in Amerika lusten ze het gerstenat uit Bavikhoven. Daarom besloot Bavik op de ingeslagen weg verder te gaan en ook een bruine Pilaarbijter te creëren. ,,Niet alleen de brouwerij, maar ook de dienst voor evangelisatie van het bisdom Brugge zullen er hopelijk de goede vruchten van plukken'', aldus nog De Brabandere.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees