Vorige dode kostte snelheidsduivel minder dan 500 euro

Snaaskerkse Schorrenpolder wemelt van dodenkruisen

SNAASKERKE -
Bekim M. (29) uit Middelkerke reed tegen meer dan 100 kilometer per uur door de smalle landelijke Schorremolenstraat, toen hij donderdagavond twee van drie wielertoeristen uit Beveren-Leie bij Waregem, van het kruispunt met de Stenemolenstraat maaide. De 71-jarige Hubert Pappijn liet daarbij het leven. In de Snaaskerkse schorre, doorkruist door kaarsrechte landelijke wegen, staan heel wat met bloemen en kransen omhangen kruisen ter nagedachtenis van slachtoffers van snelheidsduivels.

Jaarlijks valt er wel een dode te betreuren in de Snaaskerkse schorre. Niemand acht dat mogelijk, want -- op de ver van de landwegen gelegen zandwinningputten na -- is geen enkel landbouwgebied zo vlak en wijds als deze polder. Toch staan er overal kruisen ter nagedachtenis van verkeersslachtoffers langs deze akkers. Elk kruis wijst op een snelheidsduivel, die een of meerdere levens wegrukte.

Armand Byttebier en Remi Pappijn zijn nog steeds in shock, de koersfiets van Armand werd donderdagavond tegen het achterwiel geslagen van de Mercedes van Bekim M. De neef van Remi, Hubert Pappijn sloeg te pletter tegen diens voorruit. Hij was op slag dood. Zowel Remi, Hubert als Armand hadden de automobilist van ver zien komen. De drie hadden sowieso voorrang van rechts en konden nooit de snelheid van de bestuurder inschatten, te zien aan de zowat 50 meter remsporen. De automobilist mocht, na afloop van de vaststellingen door een parketdeskundige, naar huis.

Twee jaar geleden, op 31 maart 2001, was overdreven snelheid ook de reden van de dood van de 26-jarige Steven Keters uit Oudenburg en de 26-jarige Sandra Van Tieghem uit Oostende. Hun wagen werd op hetzelfde kruispunt van de weg gereden door Rudy R. (35) uit Beerst. Hij reed op dat moment 124 kilometer per uur en negeerde de voorrang van rechts. Voor de politierechtbank van Brugge betaalde de snelheidsduivel de prijs van de twee mensenlevens: 991 euro boete, zes maanden rijverbod en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.


Niemandsland
Na de zoveelste dode in de polder klinkt alsmaar luider de roep om de toegelaten snelheid er terug te drijven van 90 naar maximum 50 km per uur, maar op het stadhuis van Gistel wordt de vraag gesteld of de politie in dit niemandsland, dat enkel als sluipweg wordt gebruikt om de drukke N33 Torhoutsesteenweg te omzeilen, snelheidscontroles kan uitvoeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees