Sint-Pieters-Leeuw zoekt sponsors voor heraanleg speelterrein

Zonnig Leven krijgt speelbos

SINT-PIETERS-LEEUW -
Het speelterrein Zonnig Leven in Leeuw moet er tegen volgend jaar heel anders uitzien. Met de ruggensteun van het project Buitengewone Buurt van de Koning Boudewijnstichting wil de gemeente het speelterrein volledig vernieuwen. Daar hoort ook een speelbos bij. Om het project mogelijk te maken, is de gemeente op zoek naar sponsors. Donderdagavond werden de plannen aan de buurtbewoners voorgelegd.

,,We waren met dit plan in 2001 één van de laureaten voor het project buitengewone Buurt. Dat zijn projecten die gedragen worden door de gemeente, de buurt zelf en een reeks andere partners. We krijgen een subsidie van 2.500 euro en moeten sponsors zoeken die willen meewerken hetzij met geld, hetzij met materiaal'', legt schepen van Jeugd Jos Speeckaert uit. ,,Tegen 2004 moet er al heel wat klaar zijn''. De gemeente doet dan ook beroep op bedrijven, verenigingen en particulieren om een steentje bij te dragen.

De terreinen van zonnig Leven zullen een hele metamorfose ondergaan. Op dit ogenblik zijn er werken bezig om het terrein te draineren. ,,Dat gebeurt met een speciaal systeem waardoor het afgevoerde water opnieuw gebruikt wordt om de bomen en planten water te geven'', zegt Speeckaert.

Een van de voetbalvelden blijft, louter voor recreatief voetballen en niet voor competitie. Ook het bestaand volleybalveld blijft. Er komt een multifunctioneel balspeelveld bij. Andere nieuwigheden zijn een zandbak met houten speelschip, een doolhof met hagen, een indianendorp uit wilgentenen hutten, een insectenhotel, een boomhut, ...

,,Het bos achteraan wordt voor de helft speelbos. Het is een bos dat in 1987 door de scholen werd geplant tijdens een boomplantactie. Het was wat verwilderd en de Leeuwse jeugd vraagt al lang naar en speelbos'', zegt Speeckaert. ,,De Leeuwse Natuurvrienden waren er op gesteld dat er ook een deel als natuurgebied behouden blijft. In samenwerking met hen kunnen daar educatieve activiteiten georganiseerd worden.

Leeuw wil ook speciale toestellen plaatsen die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Die toestellen bestaan, maar kosten een aardige duit. De winst van de zwemmarathon van dit jaar gaat in elk geval naar de aankoop van die toestellen. Vokans, dat in Ruisbroek opleidingen houtbewerking geeft voor langdurig laaggeschoolde werklozen, maakt speeltoestellen en banken en stoelen voor de zithoekjes in Zonnig Leven.

Als Leeuw het volledige project moet bekostigen loopt het tegen de 250.000 euro. Door de subsidies, de sponsoring en door dingen zelf te maken, kan de gemeente de kosten binnen de perken houden. Het heraangelegde Zonnig Leven heeft plaats voor zowel jongeren die er uit eigen beweging komen spelen, als voor de gemeentelijke speelpleinwerking tijdens de vakanties. (LVD)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees