Kloosterorde viert 150 jaar aanwezigheid in Sint-Truiden

Publiek overrompelt Clarissen

SINT-TRUIDEN -
De zusters Clarissen vieren op zondag 1 en zondag 8 juli 150 jaar zusters Clarissen in Sint-Truiden. De viering dreigt door de grote respons van het publiek in het honderd te lopen. Voor de opendeurdag van 8 juli moeten nu al wachtlijsten worden aangelegd. Voor de plechtige eucharistieviering is de Minderbroederskerk al volzet en er zijn voor het jubileumboek een ongewoon groot aantal voorintekeningen.

De zusters Clarissen reageerden verwonderd op de enorme belangstelling voor hun viering. De Dienst voor Toerisme die de bezoeken begeleidt, zit met de handen in het haar. Er wordt gezocht om de vele kandidaat-bezoekers toch de gelegenheid te geven het klooster te bezoeken en hen niet al te zeer te ontgoochelen.

,,Onze orde is zeer geliefd in de stad. We krijgen hier dagelijks veel mensen over de vloer om ons iets te schenken, eieren, voeding of geld. Bij gelegenheid van een viering, een huwelijk of een overlijden komen ze met ons praten. Ze hebben behoefte aan menselijk contact en vragen ons vaak om in hun plaats te bidden. Bij de openstelling van het klooster willen ze hun dankbaarheid tonen'', zegt moeder abdis, zuster Mariette.

Het is uitzonderlijk dat Clarissen-kloosters worden opengesteld voor het publiek. In Sint-Truiden gebeurde dat nog eens 25 jaar geleden of bij gelegenheid van familiebezoeken.

De orde van de Clarissen geldt als een zeer gesloten gemeenschap en weinig toegankelijk voor het publiek. Die geheimzinnigheid wekt wellicht ook de nieuwsgierigheid op.


Geen burcht
,,Maar het beeld van de 'slotzusters' is achterhaald. Er zijn nu buitenzusters, die de mensen ontvangen en gesprekken met slotzusters zijn mogelijk. Het nummer 66 in de Diesterstraat is geen burcht, zonder deuren of vensters op de stad. De zusters kennen de stad en heel veel mensen'', aldus zuster Mariette.

Het slotklooster werd rond 1539 gebouwd. De Clarissen kochten het in 1851. Pater Jan Moriaux reconstrueerde de geschiedenis van de Clarissen in Sint-Truiden.

,,Het was aanvankelijk opgevat als een brochure en een reeks huldeartikels aan de Clarissen, het werd uiteindelijk een lijvig boek van 224 bladzijden met veel foto's uit het archief van de zusters'', vertelt pater Moriaux. Het jubelboek ,,150 jaar Clarissen in Sint-Truiden'' kan bij de zusters worden afgehaald. Het kost 500 frank.

De Zusters Clarissen vieren het jubileum samen met de Minderbroeders en het stadsbestuur. Zondag 1 juli heeft in de Minderbroederskerk om 15.30 uur een plechtige eucharistieviering plaats. Om 16.30 uur volgt een academische zitting met de voorstelling van het jubelboek. Zondag 8 juli is het klooster in de Diesterstraat toegankelijk voor het publiek. Eerst is er een eucharistieviering in de kapel van het klooster. Van 10 uur tot 11 uur en van 14 uur tot 18 uur zijn er geleide bezoeken. (ELS)  • Voor reserveringen, Toerisme Sint-Truiden, tel. 011-70.18.18. Het jubelboek kan bij de zusters Clarissen worden besteld.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees