Vissen verhuizen van moeras naar vijvers

AALST -
Peter Coene en Koen Timmerman van de milieucel van de Vlaamse Vereniging voor Hengelsportverbonden haalden 1500 kg vis uit de vijver achter het zwembad van Aalst. Ze kregen daarbij de hulp van de brandweer, vrijwilligers van hengelverenigingen en van de groendienst van de stad.

Het grootste deel van de opgehaalde vis waren karpers en bruine dwergmeervallen. Deze roofvissen eten dagelijks hun eigen gewicht aan vis. Er werden ook goudvissen en enkele Zuid-Amerikaanse allesetende schildpadden van het agressieve type opgehaald. ,,Deze schildpadden worden klein gekocht, maar vrij snel weer gedumpt'', zegt Bart Backaert van de groendienst.

De vis is deels stiekem uitgezet. Een gedeelte komt voort van door watervogels meegebrachte eieren. De opgehaalde vis werd verzameld in kuipen en op vraag van de hengelverenigingen uitgezet in de vijvers van het stadspark. ,,Door de aanhoudende droogte stond de biotoop op het diepste punt na droog'', zegt landschapsarchitect van de stad Matthias Dobbelaer. ,,Dat maakte het slepen met de netten gemakkelijker.''

In het moeras wordt geen vis uitgezet. Hengelen is er trouwens streng verboden. Het moeras dient voor de opvang van het water dat van daken van het zwembad en de beken afkomstig is. De droogte maakte het ook mogelijk om de overloopgeul aan de kant van het zwembad te verbreden en uit te diepen zodat het waterdebiet beter kan worden geregeld. (JLA)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees