Zigeunerklanken in Beukenpark

OOSTKAMP -
De Beukenbibliotheek viert op zaterdag 30 augustus vanaf 17 uur in het naastliggende Beukenpark aan de Kapellestraat 25 jaar werking met een zigeunermuziekfestival. ,,Zigeuner- of gipsyklanken zijn voor Oostkamp geen onbekende'', merkt bibliothecaris Paul Gervoyse op. ,,Tot halfweg de jaren tachtig was er in onze gemeente een opvangtehuis voor zigeunerkinderen. Het Zwaluwnest was het levenswerk van wijlen nonkel paster Henri Delarue.''

Priester Delarue trok zich het lot van de woonwagenbewoners aan. Hij startte in het voormalige wijkschooltje aan de Hertsbergsestraat, om het Zwaluwnest uiteindelijk wat groter uit te bouwen aan de Rozenstraat. Nonkel paster legde door de jaren heen een unieke collectie boeken, tijdschriften, geluidsopnames en andere zigeuner-documentatie aan, om zijn mensen met raad en daad te kunnen bijstaan.

In het begin van de jaren negentig schonk hij zijn volledige collectie aan de gemeentelijke bibliotheek, die de vele naslagwerken koestert. ,,Geregeld kloppen woonwagenbewoners voor informatie bij ons aan. Zo ontstaat er een nauwere band met de cultuur van die mensen. De waardering voor het werk van nonkel paster groeide met de jaren, zodat we ,,Gipsy in het Park'' zaterdag aan hem opdragen. Het was trouwens zijn grote wens om ooit eens een groots zigeunermuziekfestival op het getouw te zetten.''

Het openluchtfestival, dat vooral de in 1953 overleden Belgische jazzmuzikant Django Reinhardt herdenkt, moetuitgroeien tot een ,,Django Reinhardt special''. Het wordt om 17 uur ingezet met een optreden van De Piotto's, waarvan de vijf broers Limberger ooit in het Zwaluwnest verbleven.

Om 18.30 uur komt de groep van de blinde Piotto-zoon Tcha Limberger aan bod, waarna om 20 uur de formatie van Biréli Lagrene en het quintet van Fapy Lafertin op het podium staan. Vanaf 21.30 uur gaan bij wijze van afsluiting Koen De Cauter en Daniël Colin nog de swing-musette-toer op.

De organisatie is in handen van de Beukenbib, die een beroep doet op Guido De Leeuw van VZW Trefpunt, bekend van de Gentse Feesten. ,,We laten niets aan het toeval. De link tussen Oostkamp en de zigeuners zal er toe bijdragen om het festival tot een succes te doen uitgroeien'', besluit Paul Gervoyse. (VAR)

  • Voorverkoop kaarten (10 euro) in de Beukenbib en in het cultureel centrum De Valkaart. Kaarten aan de ingang 12 euro. Info: www.oostkamp.be, e-mail: oostkamp@bibliotheek.be, tel. 050-83.31.40.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees