Minister vernietigt beslissing over ,verkeerde' oproepingsbrief

KRAAINEM -
Als het van burgemeester Pol Willemart afhangt, stapt Kraainem naar de Raad van State tegen het vernietigingsbesluit van Vlaams minister Paul Van Grembergen.

Kraainem verstuurde de oproepingsbrieven voor de jongste parlementsverkiezingen volgens taalaanhorigheid en dat mag niet in een Vlaamse faciliteitengemeente, oordeelt Van Grembergen.

De Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden had de gemeenteraadsbeslissing eerder al geschorst. Kraainem handhaafde de beslissing tijdens de zitting van 28 mei. Nu vernietigt de minister. In een Vlaamse faciliteitengemeente mogen de oproepingsbrieven alleen in het Nederlands in de brievenbus vallen en niet volgens de taalaanhorigheid van de inwoners.

Of Kraainem nu al dan niet naar de Raad van State stapt, wordt een college- en eventueel gemeenteraadsbeslissing. ,,Maar het is de logica zelve'', meent burgemeester Willemart. ,,Wij hebben de richtlijnen van Binnenlandse Zaken toegepast, net zoals met de federale verkiezingen van 1999 en de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. Vreemd dat politici die over taalvrede spreken mensen durven lastigvallen met een dergelijk vernietigingsbesluit. Ik woon veertig jaar in Kraainem en probeer de relatie tussen de twee gemeenschappen zo goed mogelijk te houden. Eigenlijk kunnen we beter lachen met dit vernietigingsbesluit, da's beter voor de gezondheid.''

Vlaams schepen Luk Van Biesen meent dat de oplossing niet bij de Raad van State ligt. ,,Federaal en Vlaams niveau moeten rond de tafel zitten en hun verschillende zienswijzen uitklaren. Zolang dat niet gebeurt blijft de Franstalige meerderheid de richtlijn van Duquesne volgen. Wij volgen de interpretatie van Van Grembergen.''

De oppositiegroep K2000, waartoe de Vlaamse schepen behoort, nam niet deel aan de stemming tijdens de betreffende gemeenteraadszittingen. (VAK)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees