Kasteelpark Ooidonk en privé-tuinen met kunstwerken oogsten lof

Minister te gast in Leiedorp vol beelden

LEERNE / DEINZE -
Vlaams minister van Cultuur en Monumentenzorg Paul Van Grembergen bracht gisterennamiddag een bezoek aan de tiende openluchtbeeldhouwtentoonstelling ,Een Leiedorp vol beelden' in Leerne bij Deinze. Op een ontvangst op het kasteel Ooidonk vertelde de minister aan graaf t'Kint de Roodenbeke en de organisatoren met voorzitter Roger Bombeke dat hij opgetogen was over de manier dat kunst dichter bij het publiek wordt gebracht.

Paul Van Grembergen: ,,De kunstwerken in marmer van Italiaanse en Belgische kunstenaars zijn de moeite waard en komen in het kasteelpark tot hun recht. Dat de graaf zijn park open stelt voor het publiek getuigt van een openheid naar de gemeenschap toe, een vorm van altruïsme. Anderzijds legt de expositie die nog tot eind augustus loopt het accent op het behoud van het landschap met kasteel. Het stadsbestuur van Deinze speelt daar goed op in.''

Duidelijk is dat Roger Bombeke en zijn schare medewerkers met hun tiende editie, sedert het ontstaan in 1964, naar een van de meest succesvolle openluchttentoonstellingen toegroeien die er ooit in België hebben plaats gevonden. Mede door het goede weer, de nabijheid van de schilderachtige Leiestreek en de tot wandelen uitnodigende Ooidonkroute kwamen nu al meer dan 20.000 mensen naar Leerne afgezakt. Zowat alle bezoekers kwamen onder de indruk van de prachtige kunstwerken die in privé-tuinen staan opgesteld en van de aansluitend speelse Italiaanse beeldhouwwerken in de park van het kasteel Ooidonk.

Wie net zoals de minister even wil proeven van een gans dorp vol Leiebeelden kan starten aan het Molenhuis in het centrum van Maria-Leerne waar een catalogus en gratis toegangstickets tot het kasteelpark ter beschikking worden gehouden. Het Molenhuis is tot eind augustus dagelijks open van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. Meer info op het nummer 09-282.35.63.(JDV)

Corrigeer

MEER NIEUWS