Ivona De Clercq blaast 104 kaarsjes uit

,,Ik ben nog goed op de hoogte''

OUDENAARDE -
Groot feest gisteren in het rust- en verzorgingstehuis Heilig Hart op de Marlboroughlaan in Oudenaarde. Ivona De Clercq vierde er immers haar 104de verjaardag. Een primeur voor het rusthuis van directeur Marc Vanderbeken.

Ivona De Clercq is nu wel al 104, maar toch ziet ze er nog altijd zeer kwiek uit. ,,Alleen mijn ogen en mijn oren willen niet zo goed meer mee. Voor de rest mag ik niet klagen. Ik weet nog altijd heel goed wat er reilt en zeilt in de wereld'', zegt Ivona De Clercq.

Ivona De Clercq, die op 26 juni 1899 werd geboren, huwde met Gerard Vanden Abeele, die achttien jaar geleden overleed. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een zoon Edmond en een dochter Maria, die op hun beurt zorgden voor vijf kleinkinderen, zeven achterkleinkinderen en een achterachterkleinkind. De nu vierjarige Amber, de jongste telg van de familie, overhandigde haar betovergrootmoeder enkele tekeningen die de jarige Ivona koestert als echte schatten.

Tot ze bijna honderd jaar was bleef Ivona De Clercq alleen in haar huisje in de Gevaertsdreef. Zes jaar geleden kwam ze in rust- en verzorgingshuis Heilig Hart wonen. ,,In haar eerste jaren was Ivona nog vrij actief en nam ze geregeld deel aan allerhande activiteiten, maar doordat haar ogen en oren niet meer zo goed in orde zijn, blijft ze nu meestal op haar kamertje'', weet directeur Marc Vanderbeken. ,,Ze slaat wel nog graag een praatje en ons verpleegkundig personeel maakt graag de nodige tijd vrij.''


Eerste keer
In haar nieuwe thuis stond alles gisteren in het teken van de jarige. Haar kamer was versierd met kaartjes, bloemen en slingers. Haar medebewoners van afdeling Hanske De Krijger waren uitgenodigd op het verjaardagsfeest in de feestzaal van het rusthuis en wie niet meer zo goed te been was, kreeg op de kamer koffie met taart aangeboden. Het was dan ook de eerste keer in de geschiedenis van het rusthuis dat een 104-jarige werd gevierd.

,,Ik hoop dat moeder nog lang zo goed mag blijven. Eenzaam is ze hier zeker niet. Haar familie komt heel vaak op bezoek en dat waardeert ze nog altijd'', vertelt dochter Maria.

Corrigeer

MEER NIEUWS