Remy Wynant (94) reed vier criteriums

AALST / DENDERLEEUW -
Als het Aalsterse natourcriterium gereden wordt, is Remy Wynant op het appèl. De gewezen fietsenmaker uit Denderleeuw en ex-prof reed in de jaren dertig zelf nog het criterium aan de zijde van illustere flandriens als Fred Haemerlynck.

,,Wij reden destijds voor 300 frank prijzengeld. De wielerfans dienden toen te betalen om het criterium bij te wonen, maar toch werden we toegejuicht door een gekke wielermenigte. We reden van de Markt naar het stadspark om via de Gentsesteenweg terug te keren naar het stadscentrum. Op die bonkige kasseien brak ik ooit mijn voorvork. Een zware val volgde'', herinnert de pientere negentiger zich nog.

,,Ik krijg de jongste jaren steevast een plaats op de tribune als eregenodigde, maar ik loop het liefst nog tussen het wielervolk'', verklapt Remy, die volgende maand 95 kaarsjes uitblaast.

,,Toen Frans Goossens overleed, verloor ik één van mijn laatste generatiegenoten. Briek Schotte komt wel nog naar de koersen, maar ik vrees dat ook ,,Ijzeren Briek'' na het recente overlijden van zijn vrouw afwezig zal tekenen. Ik ga naar elke begrafenis van gewezen wielrenners en zag al ettelijke dozijnen ex-renners heengaan.''

Wynant werd de jongste jaren een begrip in de regionale profkoersen, waar hij steevast met de winnaar op de foto gaat. ,,Een kiekje met die Italiaan Petacchi ontbreekt nog in mijn album. Ook de komst van de oude coryfeeën verblijdt me. Het doet deugd om Lucien Van Impe en Roger De Vlaeminck nog eens aan het werk te zien'', glundert de oudste aanwezige wielerfreak in de schaduw van de Zwarte Man op een volgelopen Aalsterse Grote Markt. (RWD)

Corrigeer

MEER NIEUWS