Stadswerklui blij met regen

Roeselare groeit en bloeit


De voorspelde regen is een zegen voor de stadswerklui die de duizenden bloemen in het kleurrijk straatbeeld onderhouden. Tijdens de tropische hitte van de afgelopen weken waren zij 's ochtends vanaf vijf uur al op pad om water te geven aan het jonge groen. Het karwei in combinatie met het zonnig voorjaar doen de bloemenweelde mooier kleuren dan vorige zomer. Maar ook het onkruid groeit fors. De stad kreeg daarover reeds klachten binnen vanop verscheidene adressen in de binnenstad, zoals de Kattenstraat.

Ongeveer 65.000 eenjarige bloemen gingen sedert halfweg mei in de grond. ,,Juni was een goede maand voor het plantwerk: geen verdronken bodems en veel zonnige dagen. Maar de aanhoudende droogte dwong algauw de jonge plantjes water te geven. De aanplanting liep daardoor vertraging op. Bovendien werden tegenover vorige keer meer bloemen aangeplant. Recente nieuwe locaties zijn de rotonden in de Kachtemsestraat en Beversesteenweg of de omgeving van de Krommebeek. De rotonden in de Brugsesteenweg en Rotsestraat krijgen waarschijnlijk vanaf volgend jaar een bloementapijt. Daar zijn nu nog wegeniswerken bezig'', legt Leon Vansteenkiste van de stedelijke groendienst uit. Roeselare is een vaste deelnemer aan de nationale bebloemingswedstrijd De Groene Lente. De jury was reeds op bezoek. De Grote Markt was toen nog niet opgesmukt met bloemen.

,,Nochtans komen gevelversiering en bloembakken traditioneel eerst aan de beurt. In totaal een 270-tal bloembakken en -schalen worden opgefleurd. De stadsperken houden wij bewust voor het einde van de lange rit. Op die manier ontdekt de Roeselarenaar vlug de resultaten van onze inspanningen. Maar de aanplanting nam deze zomer inderdaad meer tijd in beslag'', luidt het.

Af en toe regen plus warmte doen ook het gras en onkruid rap groeien. Het hoge groen op bepaalde adressen is een doorn in het oog van de omwonenden. De stad kreeg al klachten binnen. ,,Het is alle hens aan dek om het onkruid de baas te blijven. Maar wij kunnen onmogelijk overal tegelijk aan de slag. Het goede groeiweer neemt ons deze zomer in snelheid. Tevens de verstrengde reglementering op het gebruik van sproeistoffen doet meer onkruid wieden'', reageert Leon Vansteenkiste.


Zwerfvuil in bloembakken
De stad koopt nagenoeg alle plantgoed bij kwekers aan. Vertrouwde namen binnen het assortiment zijn begonia, petunia, surfinia, geranium, tagetes of vlijtig liesje. Het zijn eenjarige bloemen die de hele zomer mooi in bloei staan én tegen een stoot kunnen. ,,Het stelen van de openbare bebloeming gebeurt altijd op dezelfde plaatsen en steeds in de binnenstad'', besluit Leon Vansteenkiste.

,,Ook zwerfvuil in de bloembakken is een groot probleem. Het losrukken van bloemen is een andere favoriete bezigheid van vandalen. De stad kweekt zelf een beperkt aantal eenjarige bloemen. In de stadskwekerij komt het eigen plantgoed later in bloei. Het is geen handicap. Want wij reserveren het eigen plantgoed bewust voor de vervanging van gestolen of afgestorven bloemen. In het stadspark blijven de bloemen enigszins gespaard van vandalenstreken. Maar de fontein op 't Noordhof functioneert voor de tweede zomer niet. Het is wachten op aanpassingen om de fontein beter te beschermen tegen vandalisme.''

Corrigeer

MEER NIEUWS