Naar Vlissingen voor een bezoek aan het muZEEum

Speuren naar Zeeuws maritiem verleden


Bij helder weer lijkt Vlissingen soms een stukje Vlaamse kust. De stad ligt op de rechteroever van de Schelde en als de zon op de hoge gebouwen schijnt, zijn ze zichtbaar tot in Zeebrugge. Vlissingen staat voor de gekende overzetboot naar Breskens en de centraal gelegen jachthaven. Vanaf de dijk zijn de snelle boten met de Scheldeloodsen die aan- en afvaren een spektakel. Geen wonder dat in Vlissingen het muZEEum onderdak kreeg. Het toont de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis.

Zeeland en water gaan samen. Vlissingen is daarenboven de enige stad in Nederland met het historisch hart direct aan zee. Als locatie voor de bundeling aan maritieme informatie kozen de initiatiefnemers voor een gebouwencomplex aan het water. De panden uit de 16de, 17de, 18de en 21ste eeuw zijn door moderne architectuur met mekaar verbonden.

Ontdekken is de boodschap in het muZEEum. Bij het binnenkomen kan de bezoeker onder meer luisteren naar verhalen van zeemannen. Een visser en een loods vertellen over hun ervaringen. Op de achtergrond staat een hoop verwrongen metaal. Het blijkt de romp van een vroeger schip.

Het muZEEum vergeet de geschiedenis niet, met de koopvaardijschepen die nieuwe producten aanbrachten en de oorlogsschepen. Van beide scheepstypes zijn er in de Scheldemonding vergaan. Een deel van hun inhoud ligt nu te bewonderen in de vitrinekasten, zoals 't Vliegend Hert . Die Oost-Indiëvaarder verging in 1735 voor Zeeuws-Vlaanderen. De munten maar ook de navigatie-instrumenten en de persoonlijke bezittingen van de bemanning hebben nu een belangrijke educatieve waarde.

Het muZEEum besteedt ook aandacht voor de scheepsbouw. Vlissingen heeft nog altijd een grote scheepswerf. Er werden destijds grote cruiseschepen gebouwd. Nu wordt er gesleuteld aan de nieuwe snelle boten die straks de traditionele overzetschepen tussen Vlissingen en Breskens zullen vervangen. Wie uit Vlaanderen komt, moet het nog eens meemaken. Het kan nog als fiets- of voetpassagier. Wie per auto naar Vlissingen wil, moet nu via de onlangs geopende Westerschelde-tol-tunnel.


Kinderen
Bij de invulling van het nieuwe muZEEum hebben de initiatiefnemers veel aandacht gehad voor de kinderen. De collectie werd soms op hun ooghoogte gelegd. Daarenboven staat het muZEEum vol met informatieve spelletjes en computeranimatie. Als kind kan je leren hoe je een passagiersschip bouwt of wat je als scheepskok moet inkopen. Ook het uitkijktorentje weet de kinderen te boeien.

Een zaal in het nieuwe complex wordt voorbehouden voor tijdelijke tentoonstellingen. Tot 14 september hangen er leuke werken van Jan Sanders.

  • Het muZEEum bevindt zich aan de Nieuwendijk 11 in de oude kern van Vlissingen. Bezoeken kan dagelijks van 10 tot 17 uur, op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Een ticket kost 6 euro. Kinderen van 3 tot 12 jaar betalen 3 euro.
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS