Uitslaande brand in fabriek in centrum van Elverdinge

Chemisch bedrijf ontploft

ELVERDINGE -
Een zware brand gevolgd door een reeks ontploffingen legde gisteravond omstreeks 18.30 uur het chemisch bedrijf van Christoph Edwards op het D'Ennetieresplein in hartje Elverdinge in de as. De oorzaak van de brand in de fabriek voor afbijtmiddelen wordt nog onderzocht door de branddeskundige van het Ieperse parket. Niemand raakte bij de brand in het gesloten pand gewond, maar de materiële schade is enorm. De rookontwikkeling was tot mijlenver te zien. Alle verkeer op de drukke N8 werd stilgelegd.

Toen wijkagent Patrick Herman het vuur opmerkte en de dispatching verwittigde, ontplofte gelijktijdig een groot deel van de fabriek in het centrum van Elverdinge (Ieper).

Het bedrijf van de Brit Christoph Edwards produceert er producten voor de behandeling van hout en erg brandbare afbijtmiddelen.

De brandweer snelde toe en diende met persluchttoestellen het vuur te bestrijden. Dat werk werd bemoeilijkt door de gitzwarte dampen van almaar meer ontploffende vaten met producten.


Rookwalmen urenlang
en zeer ver zichtbaar

De brandweer van Ieper riep de bijstand van de collega's van Poperinge in. Gisteravond omstreeks 20.30 uur, twee uren na het ontdekken van de brandhaard, kregen de spuitgasten de uitslaande brand onder controle. De rookwalmen bleven urenlang zichtbaar tot in Kortrijk en aan de kust.

,,Niemand diende te worden geëvacueerd, maar we hebben veiligheidshalve publiek bekend gemaakt dat oudere mensen en bijvoorbeeld ook het nabijgelegen rusthuis ramen en deuren dienden dicht te houden. Om 16.30 uur verliet een werknemer -- midden de jaarlijkse vakantie -- de zaak en bleek alles nog normaal. De oorzaak van het vuur zal door een expert worden nagegaan. De dampen waren niet giftig. Veiligheidshalve werd echter de N8 en nagenoeg het hele centrum van Elverdinge afgesloten'', stelt politiewoordvoerder Stefaan Vannieuwenhuyse.


Ramp vermeden
Aangezien de Britse eigenaar Christoph Edwards momenteel in de Verenigde Staten verblijft, kon nog niet worden nagegaan of er voor alle gestapelde producten vergunningen beschikbaar zijn. ,,We weten dit momenteel nog niet, maar zullen in elk geval nagaan of dit zo is. Hier is een ramp vermeden'', aldus de Ieperse burgemeester Dehaene, die ter plaatse poolshoogte kwam nemen.

De eigenaar had inmiddels al een oude hoppeast aangekocht op de expressweg tussen Vlamertinge en Poperinge, waarheen hij zijn bedrijf zou verhuizen omdat hij vreesde dat aan de productie in het wooncentrum van Elverdinge mettertijd toch een einde zou komen.

Corrigeer

MEER NIEUWS