Al twintigduizend bezoekers minder dan vorig jaar

Sars houdt toeristen weg uit Antwerpse kathedraal


Het aantal toeristen dat dit jaar al een bezoek bracht aan de Antwerpse kathedraal is fors gedaald in vergelijking met voorgaande jaren. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 137.971 bezoekers geteld. Dat zijn er ruim 20.000 minder dan vorig jaar. Het uitbreken van de sars-epidemie en de Irak-oorlog zijn hieraan niet vreemd, menen de verantwoordelijken van de kathedraal.

Sinds 1997 brengen jaarlijks ongeveer 300.000 tot 320.00 mensen uit binnen- en buitenland een bezoek aan de kathedraal van Antwerpen. Vorig jaar werden zelfs meer dan 350.000 bezoekers geteld. Het bezoekersaantal is onder meer afhankelijk van het weer, maar vooral ook van de evenementen die in de stad op het getouw worden gezet. Dit jaar is het aantal bezoekers fel verminderd.

Normaliter worden in april vooral Japanners verwelkomd in Antwerpen. Meestal combineren zij dan een bezoek aan de bloemenweelde van Keukenhof in Nederland met een bezoek aan de Antwerpse kathedraal. Het opdringerige sars-virus hield de Japanners en toeristen uit andere Aziatische landen dit jaar evenwel in groten getale thuis. Opvallend is ook dat heel wat minder Amerikanen in de voorbije maanden afzakten naar Antwerpen. De Irak-oorlog zette hen aan tot meer voorzichtigheid. Daardoor zijn zij de jongste tijd ook minder geneigd om naar het buitenland te reizen.

In tegenstelling met vorige jaren telt de Antwerpse kathedraal wèl meer bezoekers die afkomstig zijn uit de Oostblok-landen, vooral uit Polen en Rusland. Reden waarom vanaf medio augustus een folder van de kathedraal in de Poolse en Russische taal ter beschikking wordt gesteld.


Minder inkomsten
Een individueel bezoek aan de Antwerpse kathedraal kost 2 euro. Wie behoort tot een groep van minstens twintig personen betaalt 1,5 euro.

De spectaculaire daling van het aantal bezoekers houdt ook in dat de financiële inkomsten voor de kathedraal een felle deuk kregen. Die inkomsten worden onder meer gebruikt voor het onderhoud van het kerkgebouw en het betalen van het personeel. Momenteel zijn in de kathedraal achttien personeelsleden tewerkgesteld.

Er wordt momenteel gezocht naar vrijwilligers die daarbij een handje willen toesteken.

Corrigeer

MEER NIEUWS