Opus Dei wil Leuvens pand omvormen tot studentenresidentie

Krakersprotest tegen bouwplannen


De Coöperatieve van Culturele Centra -een organisatie van Opus Dei- heeft een aanvraag ingediend om het pand in de Schapenstraat 29 in Leuven te verbouwen en te renoveren. Dat voormalige kloostergebouw wordt al drie jaar lang gekraakt door jongeren, uit protest tegen de leegstand. De krakers zijn ook nu niet van plan het pand te verlaten en starten een protestactie.

Wie de bebouwde kom van Leuven binnenrijdt via de Geldenaaksebaan, krijgt een spandoek te zien met: 'Leuven: Hier bouwt Opus Dei?'. Een actie van jongeren die het pand in de Schapenstraat 29 hebben gekraakt. De katholieke beweging Opus Dei heeft een bouwaanvraag ingediend om het pand om te vormen tot een studentenresidentie met 22 kamers. Het openbaar onderzoek is net gestart, en loopt tot 26 augustus. Het is dan aan het Leuvense schepencollege om een gunstig of een ongunstig advies te geven.

De krakers starten een petitie, en willen zo veel mogelijk bezwaarschriften indienen. De alternatieve jeugd heeft in het pand een ,,Sociaal Centrum'' opgericht. Er is een volkskeuken, optredens, een ontbijt-bazaar en een jaarlijks boycot-marktrockfestival. De jongeren zien de plannen niet zitten, en noemt Opus Dei een bende religieuze fanatici. Eerder kwam het al tot botsingen tussen de jongeren en de gelovige organisatie. Opus Dei dagvaarde zelfs één van de vermeende krakers, maar dat kon de actie niet breken. De jongeren zitten inmiddels al drie jaar in het pand.

De Coöperatieve van Culturele Centra heeft al eerder een bouwaanvraag ingediend, maar dat stootte op een 'njet' van het stadsbestuur. De nieuwe plannen tonen een minder ingrijpende verandering, maar toch zal de oppervlakte zowat verdubbelen van 1.075 naar 2.047 vierkante meter. De brede achtertuin blijft gevrijwaard. Het verwaarloosde voortuintje wordt ingevuld met gebouwen, tot aan de straatrand. De eerste bezwaren van buurtbewoners hebben de stad ondertussen al bereikt. De krakers hopen dat er daar nog een pak bovenop komen.

Corrigeer

MEER NIEUWS