Orderboek goed gevuld maar 115 mensen verliezen job

Textielmaatschappij legt de boeken neer

KORTRIJK - STASEGEM -
De Kortrijkse Textielmaatschappij nv (KTM) legt de boeken neer: 115 mensen verliezen hun job. Toch was het orderboek goed gevuld. Het passief bedraagt 66 miljoen frank. Oorzaak is gebrek aan gereed geld.

,,De Kortrijkse Textielmaatschappij nv kan haar opeenvolgende crisissen en herstructureringen van de jongste jaren niet meer te boven komen. Het bedrijf legt onder invloed van de sterk tegenvallende conjunctuur vanaf het tweede kwartaal 2001 de boeken neer'', zegt woordvoerder van de raad van bestuur van KTM Jaak Vandendriessche.

KTM was gespecialiseerd in de productie en verkoop van weefgarens voor de tapijt-, meubel-, huishoud- en textielindustrie. Het bedrijf was de laatste niet-geïntegreerde katoenspinnerij van België. De klanten van KTM waren vooral lokale Belgische weverijen en in mindere mate Franse, Nederlandse en Duitse afnemers.

Er waren 115 werknemers tewerkgesteld. Onder hen zeven bedienden. Het orderboek is nog voor zes maanden gevuld. Maar een recente studie, uitgevoerd door het Consulting Bureau nv Fimor in Brussel, heeft uitgewezen dat de toekomstkansen van de huidige verzwakte KTM-structuur onbestaande waren.

Vandendriessche: ,,KTM was in zware financiële moeilijkheden gekomen door de overcapaciteit in de katoenspinnerijsector in Europa, door het faillissement vorig jaar van de groep nv Vandereecken in Zele en door de zeer zwakke conjunctuur vanaf het tweede kwartaal van dit jaar.''


Vakbond
De vakbonden hadden gehoopt op een gerechtelijk akkoord maar dat is er niet gekomen.

Christ Vanneste van het ABVV: ,,We wisten dat het moeilijk ging. Herstructurering was uitgesloten want die was al gebeurd. Aan faling dachten we niet omdat het om een modern bedrijf ging met een gevuld orderboek. De scherpe prijzen, het failliet gaan van nv Vandereecken, waarbij de KTM nog geld tegoed had voor de verkoop van de Kortrijkse Textielmaatschappij KTS, heeft een en ander bespoedigd. We hopen nu dat er een overnemer gevonden wordt. De troeven zijn er in elk geval.''

Het is nu wachten op de rechtbank van koophandel. Die doet vandaag of donderdag uitspraak. In het bedrijf is altijd overleg mogelijk geweest, aldus de vakbonden.

De KTM heeft haar maatschappelijke zetel aan de Luipaardstraat 85 in Stasegem-Harelbeke. Er is ook een vestiging aan de Stasegemsesteenweg 112 in Kortrijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees