Denderleeuw overweegt betalend parkeren in centrum

DENDERLEEUW -
In enkele centrumstraten van Denderleeuw verschijnen mogelijk binnenkort parkeermeters. In de gemeente wordt dezer dagen namelijk het voorstel besproken om betalend parkeren in te voeren in de Stationsstraat, het Stationsplein en een deel van de Guido Gezellestraat. Dat vertelde de mobiliteitsambtenaar op een vergadering met de middenstand.

Tot op vandaag moet je in Denderleeuw enkel op de pendelparking betalen voor een plaatsje. Toch zijn er ook pendelaars die hun wagen liever gratis kwijt willen en in een van de aanpalende straten parkeren. Ook handelaars en bewoners bezetten daar soms de hele dag een parkeerplaats. Dat zorgt er wel voor dat potentiële klanten geen plekje meer vinden. Om dat in de toekomst te vermijden, denkt Denderleeuw eraan om een parkeertarief in te stellen in de Stationsstraat, Stationsplein en een stuk van de Guido Gezellestraat.

Het voorstel wordt voorlopig nog druk bediscussieerd, een beslissing is er nog niet. Zoals het nu op tafel ligt, zouden ticketjes maximaal 2 uur parkeertijd verschaffen. Dat maakt het onmogelijk om de hele dag een parkeerplaats te bezetten. Die zal dus per dag aan meer klanten een plaatsje bieden.


Eerste kwartier gratis
Als het betalend parkeren er komt, wil men de tarieven wel goedkoop houden. Er wordt gedacht aan 50 cent voor een uur parkeertijd. Het eerste kwartier parkeren zou zelfs gratis zijn. Wie dus snel een krant of een brood moet gaan kopen, neemt dan gewoon een speciaal, gratis ticketje. De bedoeling is duidelijk het kortparkeren te stimuleren, zodat de parkeerplaatsen in het centrum door meer mensen gebruikt worden. Langparkeerders zoals handelaars of bewoners uit die drie straten zullen dan voortaan hun wagen op een van de nabijgelegen gratis parkings moeten plaatsen. Pendelaars moeten uitwijken naar een pendelparking.

Voor alle andere straten is er in het voorstel in geen wijziging voorzien. Wel zal de controle op parkeren in de blauwe zone en eventueel betaalparkeren vanaf maart niet meer gebeuren door de politie. Een privé-firma of de gemeente zelf zal die taak op zich nemen. (NV)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees