Jongerenbende valt kinderen lastig langs fietspad tussen Kerrebroek en Gijzegem

,,Ze eisen zelfs geld om te passeren''

AALST -
Langs het fietspad tussen Kerrebroek en Gijzegem opereert een jongerenbende die het geregeld aan de stok heeft met de jonge kinderen die er met de fiets passeren. Die onthulling deed Sofie Vandormael, leerlinge van de stedelijke basisschool Hofstade, tijdens de kindergemeenteraad. ,,Ze houden je tegen, nemen je boekentas af en vallen je lastig'', vertelde Sofie.

,,Soms vragen ze zelfs doortochtgeld. Enkele kinderen kregen snoepjes aangeboden maar hebben die geweigerd. Ze waren bang dat het een soort drugs was'', legt Sofie Vandormael uit. Het gaat om jongens van 14 tot 16 jaar. Sofie stond niet alleen met haar getuigenis. Sofie Bossut, afgevaardigde van de vrije basschool van Hofstade, trad haar bij en noemde het fietspad onveilig.

Politie-inspecteur Eddy Nevens aanhoorde de getuigenissen met verbazing en belooft een onderzoek. Woordvoerster van de lokale politie Ann Savoy deelde mee dat er tot nu toe geen klachten zijn ingediend en dat het probleem niet echt bekend is. Vorig jaar kaartten de leerlingen van dezelfde school het probleem al eens aan. Er zijn toen enkele intensieve controles uitgevoerd door de politie.


Doeltreffend reageren
Geert Citters, leraar vand stedelijke basisschool, weet niet echt in welke mate er doeltreffend gereageerd kan worden. ,,De jongens van de bende weten maar al te goed wie agent is en houden zich gedeisd, als ze een patrouille zien arriveren'', zegt hij. De punten die de leerlingen op de agenda van de kindergemeenteraad brengen, worden in de klas uitvoerig bespoken. ,,Daarna stellen we een prioriteitenlijst samen'', zegt de leraar. ,,Het is wel opmerkelijk dat twee jaar na elkaar hetzelfde probleem opduikt. In de klas werken we ook intensief met de lokale politie samen rond drugspreventie.''

Geet Citters weet dat het fietspad ook door ouderen wordt gemeden. Joggers nemen wijselijk een andere route. Oudere fietsers die alleen op pad zijn, worden al eens door jongeren met bromfietsen van het pad gereden. (JLA)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees