Willie Verhegghe schrijft gedichten over de stad Ninove

Wielerdichter nu ook stadspoëet

NINOVE -
Willie Verhegghe (56) is officieel de eerste stadsdichter van Ninove. Met meer dan 20 dichtbundels op zijn naam, kiest de wortelstad voor een man met ervaring. De stadsdichter zal twee jaar lang vier gedichten per jaar schrijven over al het moois wat Ninove te bieden heeft.

Mentaal gehandicapten, anti-oorlogsboodschappen en de mijnramp in Marcinelle: dat zijn enkele van de onderwerpen waarrond Willie Verhegghe dichtbundels schreef. Binnenkort kan de man nog een onderwerp aan zijn lijstje toevoegen: Ninove. Als stadsdichter wordt namelijk van Willie verwacht dat hij jaarlijks een viertal gedichten schrijft over Ninove.

,,De stadsdichter wordt aangesteld voor twee jaar, waarbij we van hem jaarlijks vier gedichten en toonmomenten verwachten'', zegt cultuurfunctionaris Luk Tas. ,,Willie heeft artistieke vrijheid en samen met de culturele diensten van de stad worden de onderwerpen besproken.'' De gedichten die de dichter tijdens deze twee jaar schrijft, worden eigendom van de stad.


Ronde van Vlaanderen
Met Willie Verhegghe kiest Ninove niet voor een onbekende. ,,Hoewel deze poëet niet in Ninove -

maar wel in Denderleeuw

- werd geboren, voelt hij zich zeer nauw verbonden met het leven van de Denderstad, wat zich vaak in zijn werken weerspiegelt.''

Willie is ook de `wielerdichter' bij uitstek. Dit mochten de Ninovieters bij de laatste Ronde van Vlaanderen nog ondervinden, toen zowat alle etalages van de stad versierd werden met gedichten van de poëet. Na overleg met het poëziecentrum van Gent koos Ninove dus voor een man met ervaring: ,,Onze stad kiest voor Willie Verhegghe voor de kwaliteit van zijn verschenen werk, zijn sociaal engagement en zijn uitstraling binnen de wereld van dichters en schrijvers'', vertelt Luk Tas.

Dat de aanstelling van Willie net gisteren op de nationale gedichtendag plaatsvond, is niet toevallig. Ninove wil met de stadsdichter kunst en cultuur dan ook dichter bij de mensen brengen. Het idee van een stadsdichter kwam van Rozemie Steyaert (GROEN!), die met het idee van een stadsdichter op de proppen kwam.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees