Fietsenhersteller misbruikt als fietsendief


Bij één en dezelfde persoon vond de Kortrijkse politie recent 77 verloren fietsen terug. De man herstelt fietsen voor particulieren. Anderen maakten misbruik van zijn naïviteit. Op 7 februari organiseert de politiezone Vlas een kijkdag voor de teruggevonden vehikels.

door Kris VANHEE

 • Kortrijk
 • Begin december vorig jaar werden bij een onderzoek én huiszoeking door de politiediensten van de politiezone Vlas 77 fietsen en kaders teruggevonden. Al jarenlang ,,verzamelt'' de dader, een oudere man, fietsen. Hij neemt ze van overal mee en herstelt ze zonodig. Dan verpatst hij ze aan geïnteresseerden. Voor hem een mooie bijverdienste, voor zijn klanten een manier om aan degelijke fietsen te geraken die niet om de haverklap worden gestolen.

  Naar het schijnt kent iedereen die in Kortrijk met een fiets stationwaarts spoort de woning van de fietsenhersteller én fietsenverkoper. Enige tijd geleden liep het echter de spuigaten uit. De man ruimde niet alleen zelf oude fietsen in het centrum van Kortrijk op, de klanten begonnen dat evenzeer te doen. Ze pikten een fiets, zorgden dat er herstellingen moesten aan gebeuren en meldden de naïeve fietsenhersteller dat het dringend was. De man gaf hen dan maar een ander hersteld exemplaar mee.

  Anders gezegd: zij pikten wel een fiets, maar ruilden hem en reden met een legaal exemplaar rond, meestal niet gegraveerd. De klant was daarmee uit de wind gezet, want de fiets werd zogezegd bij de Kortrijkzaan aangekocht. De fietsenhersteller zelf zag er geen graten in. Tot recent iemand onraad rook, de politie discreet op onderzoek uit ging en nadien een huiszoeking uitvoerde. Er stonden niet minder dan 77 fietsen bij de man. Hij moet er ondertussen tientallen verkocht hebben.


  Rechtmatige
  eigenaars gezocht

  Het gevolg is dat de politie met al die fietsen opgescheept zit en nu de rechtmatige eigenaars zoekt. Sommige van deze fietsen konden al teruggegeven worden aan de vroegere eigenaar. Van de meeste is de bezitter onbekend. De politie benadrukt dat graveren toch wel erg nuttig is. In Kortrijk wordt een teruggevonden, gegraveerde fiets rechtstreeks bij de eigenaar bezorgd. Een ander voordeel is dat je bij controle kunt bewijzen dat je fiets wel degelijk jouw bezit is. De politiezone ontwikkelde ondertussen ook een databank voor gestolen fietsen. Vanaf de maand mei zal je die ook op Internet vinden, met foto's van de tweewielers.

  In de Groeningestad verdwijnen ongeveer drie fietsen per dag. De Stationsomgeving krijgt het zwaar te verduren. Omwille van tijdsgebrek is de bestrijding van fietsendiefstallen geen prioriteit. Komt erbij dat de firma LPS, die speciale fietslockers beheerde in de stationsomgeving onlangs failliet is verklaard en straks vele fietsen weer quasi onbeveiligd aan de voor- of achterzijde van het station zullen te vinden zijn. De vzw Mobiel stelt binnenkort wel aan de achterzijde van het station een beveiligde stalplaats ter beschikking.

  De vorige kijkdag bij de politie lokte ruim 500 bezoekers. De Kortrijkse politie verwacht er nu minstens evenveel. Je kunt op zaterdag 7 februari alle fietsen bekijken. Ook deze van de jongste maanden staan er nog. Zelfs wie zijn fiets maximaal vijf jaar geleden gestolen zag, heeft nog kans om zijn kleinood terug te vinden.

 • Afspraak in het politiegebouw op Overleie in de Sint-Amandslaan 26 in Kortrijk (naast het Sint-Amandscollege). Openingsuren van 8.30 tot 11.30 uur en van 13 tot 17 uur.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees