Filip Vandevelde voor moord veroordeeld tot drie jaar cel

,,Ik kan het leven van Devos niet meer redden''

DE PANNE, BRUGGE -
De jury en het hof waren gisteren mild voor de 41-jarige beschuldigde Filip Vandevelde. Vijftien jaar geleden vermoordde hij in De Panne de 51-jarige Willy Devos. Dat was de man die volgens hem aan de basis lag van zijn homoseksualiteit. De jury veroordeelde Vandevelde tot de minimumstraf van 3 jaar. Hij was eerder bij verstek veroordeeld tot 25 jaar opsluiting. De veroordeelde kan over enkele maanden vrijkomen.

De procureur-generaal had 20 jaar opsluiting gevorderd. Hij wees in zijn rekwisitoor onder meer op de ernst van de feiten. Hij had echter ook aandacht voor de moeilijke jeugd die de beschuldigde had beleefd. De verdediging weerlegde de beschuldigingen niet. De jury had dan ook aan een kwartier voldoende om de schuldvraag te beantwoorden.

Over de strafmaat werd langer gepleit. Procureur-generaal Koen Wittouck wees erop dat hij met de 20 jaar een redelijke vordering stelde. De maximumstraf is immers levenslang. Daarbij mag niet vergeten worden dat het moordplan goed voorbereid was. Het openbaar ministerie wees erop dat de jury en het hof ook het slachtoffer niet mochten uit het oog verliezen.

Advocaat Diederik Beels overliep het leven van de beschuldigde. Daarbij begon hij bij moeder Blanche die als wees uit de oorlog kwam. Ze scheidde snel van haar man, waardoor Filip in diverse instellingen belandde. Daar werd hij al op jonge leeftijd seksueel misbruikt. Op zijn dertiende ontmoette hij Willy Devos, die zijn puberteit kapot maakte. De beschuldigde trad later in het huwelijk, maar dat liep al snel op de klippen.


Medaille voor moed
en zelfopoffering

De beschuldigde richtte zich ook zelf tot de jury en het hof. ,,Ik kan niet goed spreken dat een mens is omgekomen. Ik heb in de gevangenis in Portugal beseft wat ik heb uitgespookt. Toen ik vrijkwam, heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen. Nu probeer ik een goede vader te zijn. Ik blijf intussen beseffen dat ik het leven van Devos niet meer kan redden'', zei Filip Vandevelde.

De beschuldigde wees ook op de medaille voor moed en zelfopoffering die hij in Portugal weigerde omdat hij meende dat die niet langer strookte met zijn geweten.

De advocaat van de verdediging gaf de jury de suggestie mee dat ze op basis van artikel 21ter van het wetboek van strafvordering lager konden gaan dan de minimumstraf van 3 jaar.

De jury en het hof kenden de minimumstraf toe. Daarmee wijzen ze erop dat moord nooit ongestraft kan. Ze gingen diep omwille van zijn traumatische jeugd, zijn pogingen om het de jongste tien jaar beter te doen en de tijdsduur tussen de feiten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees