Eerste van 3.000 autowrakken worden eind augustus verwacht

Meens bedrijf koopt Tricolor en inhoud op

MENEN -
Het recyclagebedrijf Galloo met hoofdzetel in Menen heeft de gezonken Tricolor met de hele lading dure auto's opgekocht. Het 12.000 ton wegende vrachtschip wordt tot schroot herleid op de werven van Galloo in Brugge en Gent; de drie ton auto's en de vijf ton wisselstukken voor zware motoren en machines worden in Menen gerecycleerd. Zaakvoerder Pierre Vandeputte verwacht dat de eerste auto's in Menen zullen aankomen tegen eind augustus. Die worden met schepen aangevoerd.

,,Komen die auto's in grote hoeveelheden samen binnen, dan moeten we enkele tijdelijke personeelsleden aanwerven. Komen ze maar mondjesmaat in Menen aan, dan kunnen we die met het huidig personeel verwerken'', aldus Vandeputte.

Er waren nogal wat kandidaten om de Tricolor met lading aan te kopen. Over de offerte die Galloo indiende, wil de zaakvoerder niets zeggen. ,,We betalen aan de berger, die eigenaar wordt van de Tricolor zodra hij aan de berging begint. Ons contract houdt ook in dat we slechts betalen wat er wordt geborgen. Aan boord bevinden zich drieduizend wagens: Volvo's, BMW's en Saabs. Als daar een deel van op de zeebodem verdwijnt, dan betalen we die uiteraard niet. We betalen per kilogram.''


1 miljoen ton ijzer
Het schroot van de Tricolor wordt versneden in platen van één bij anderhalve meter en dat wordt aan de staalnijverheid verkocht. De autowrakken worden in Menen eerst van al hun vloeistof ontdaan, de batterijen worden eruitgehaald en daarna worden de wrakken in de shredderinstallatie vermalen. Het ijzer, de non-ferro en het plastiek worden gescheiden en gaan terug naar de respectievelijke nijverheden.

Galloo heeft een twintigtal vestigingen in België en Frankrijk en één in Nederland en verstrekt werk aan vierhonderd mensen. De hele groep verwerkt jaarlijks één miljoen ton ijzer, waarvan 400.000 ton in Menen. Daarnaast wordt nog eens 70.000 ton non-ferro en 20.000 ton kunststoffen verwerkt.

De 20.000 ton schroot afkomstig van de Tricolor is een hele hoop, maar toch maar een klein hoopje in vergelijking met alle schroot dat Galloo jaarlijks verwerkt en recycleert.

Corrigeer

MEER NIEUWS