Strandreiniging kost Blankenberge 240.000 euro

Vroeg uit de veren voor een net strand


Iedere dag tijdens het hoogseizoen zorgen een achttal stadsarbeiders dat de toerist in Blankenberge op een proper strand kan zonnebaden. ,,De stad investeert jaarlijks zo'n 240.000 euro om haar stranden netjes te houden,'' zegt diensthoofd Willy Bogaert.

Iedere dag, om 6 uur in de morgen, trekken vijf stadswerklieden naar het strand om het restafval dat de toerist in de voorziene 250 manden achterlaat op te halen. Die worden dan nog vanaf 7 uur aangevuld met een vijftal papierstekkers . De stadswerklieden houden het strand netjes zeven dagen op zeven, tussen 6 en 12 uur.

Jean-Claude Verkooren: ,,Het is geen sinecure om het strand netjes te houden. De toerist bekommert zich weinig om wat hij achterlaat. Sommigen doen zelfs de moeite niet om hun afval vijftig meter verder in de vuilniszak te werpen. Met het mooie weer hebben wij al vanaf april een drukke periode achter de rug. Wij starten iedere dag om 6 uur en als het te druk wordt, gebeurt dit een uur vroeger. In een eerste luik worden de zone van de badkarhouders onder handen genomen. Later volgt dan de zone van de privé-tenten, zowel aan de kant van Zeebrugge als Wenduine. Het karwei moet rond zijn voor de middag, omdat het anders onmogelijk wordt door het grote aantal zonnekloppers.''

Hoewel de voorbije weken een ware mensenzee op het strand vertoefde, slagen de strandreinigers er toch in om het netjes te houden. Hier is het niet de vervuiler die betaalt, maar wel de stad die opdraait voor de kosten.

Diensthoofd Willy Bogaert: ,,Het reinigen van het strand is heel arbeidsintensief. Tijdens het hoogseizoen wordt in twee maanden ruim 2 ton restafval opgehaald van het strand. Jaarlijks kost de ophaling de stad zo'n 240.000 euro, zonder de kosten voor het rollend materieel. De inzet van ander materieel is niet haalbaar door de omstandigheden waar vrachtwagens moeten rijden. Het is een job die steeds veel arbeidskracht zal blijven vragen.''


Controle
Naast hun job als strandreiniger zorgen de werklui ook voor controle op het strand. Het gebeurt niet zo vaak, maar als ze iets onregelmatigs opmerken tussen de strandtenten verwittigen zij meteen de politie.

Wie op het strand rustig ligt te slapen na een nachtje uit wordt met rust gelaten.

Corrigeer

MEER NIEUWS