Mechelen installeert ultramoderne bewakingscamera's

Pas op, de camera ziet u!

MECHELEN -
In de Mechelse binnenstad worden tegen het einde van dit jaar twaalf plaatsen beveiligd met ultramoderne bewakingscamera's. De camera's houden u op die plaatsen voortdurend in de gaten. De toestellen reageren op bewegingen en maken zeer scherpe beelden. Bij mogelijke incidenten wordt meteen de politiecentrale verwittigd. Daar komt een videomuur die de beelden van alle camera's toont.

In de stad staan al wel tien bewakingscamera's maar die zijn voorbijgestreefd. Ze worden nu elders geplaatst, waar minder strenge bewaking nodig is. ,,Die dingen zijn goed om de buurt in de gaten te houden. Scherpe beelden doorsturen, kunnen die dingen echter niet'', verklaart schepen Leo Stevens. ,,Bij het inzoomen, krijg je alleen troebele beelden te zien, waarmee identificatie van een verdachte onmogelijk is''.

,,Met de nieuwe camera's krijgen criminelen het echter zeer lastig'', vervolgt de schepen. ,,Wie kwaad uitricht en in beeld komt, kan er van op aan dat we bij wijze van spreken zelfs de haartjes van zijn snor kunnen tellen. Zelfs het herkennen van de kleur van de ogen wordt mogelijk''.


Het beste op de markt
,,De camera's zijn ultramodern'', verklaart politiecommissaris Maurice Dommicent. ,,In onze meldkamer kunnen de agenten op een stadsplan klikken om de camera meteen naar de plaats van het incident te richten. Snelheids- en verkeersovertredingen worden met de toestellen niet vastgesteld''.

De nieuwe camera's zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. In een handomdraai kan men van de opnamen videobanden en foto's maken. Die kan de politie dan gebruiken als bewijsmateriaal. Om de privacy niet te schenden, worden de camera's zo ingesteld dat men bij het eventueel maken van een beeld van een interieur van een woning alleen maar een wazig beeld krijgt.

De stad telt voor het project 310.500 euro neer maar daarmee beschikt ze over de beste apparatuur die momenteel op de markt is.


Uniek in Vlaanderen
,,Dit systeem biedt trouwens nog andere mogelijkheden'', aldus commissaris Dommicent. ,,Op termijn zullen we de beelden rechtstreeks kunnen doorsturen naar de patrouillewagens. In voetbalstadions kunnen we zeker mobiele camera's met het systeem verbinden. Dat gebruik is echter nog niet voor morgen''.

Mechelen is de eerste stad in Vlaanderen die camerabewaking zo ver doordrijft. De stad zet daarmee een revolutionaire stap voorwaarts.

Corrigeer

MEER NIEUWS