Unizo Antwerpen eist schadevergoeding voor standhouders Kadobeurs

Stadsfeestzaal verrijst uit as


De renovatie van de 2,5 jaar geleden afgebrande Stadsfeestzaal aan de Meir kan volgend jaar starten. Dat hoopt alvast projectontwikkelaar AM Development, die zopas een bouwaanvraag indiende. Ondertussen hebben de standhouders van de Kadobeurs die er toen plaatsvond, nog geen geld van de verzekering gekregen. Volgens een voorlopig expertiseverslag heeft niemand schuld aan de brand.

Tijdens de brand van 27 december 2000 vond juist de jaarlijkse Kadobeurs plaats. Zo'n zestig handelaars verloren hun stand en goederen. Niet alleen het beurs-seizoen was voor velen ten einde. De Kadobeurs vond een jaar later nog één keer plaats in de Handelsbeurs, maar werd door het geringe succes afgeblazen.

,,Verscheidene standhouders van de Kadobeurs zijn ondertussen failliet of staan op de rand van het faillissement'', zegt Michel Van Gorp van Unizo. Volgens de middenstandsvereniging beloofde verzekeraar P&V de schade te vergoeden, maar kwam die nog steeds niet met geld over de brug. De totale claim van de Kadobeurs-handelaars bedraagt zo'n 750.000 euro.

Unizo roept nu de hulp van de ombudsman van de verzekeringen in om tussenbeide te komen. ,,P&V en Antwerpen sloten al wel een dading om de schade van de stad te vergoeden, goed voor 21,1 miljoen euro. De kleine middenstander blijft voorlopig in de kou staan. Er werden zelfs nog geen voorschotten betaald'', besluit Van Gorp.


Winkelcentrum en luxeflats
Ondertussen is er 2,5 jaar later alvast meer duidelijkheid over de oorzaak. De experts konden geen echte reden vinden, blijkt uit hun voorlopig verslag. Kwaad opzet wordt uitgesloten. Wel waren er verscheidene brandhaarden aan elektrische installaties. Al kort na de brand werd met een beschuldigend vingertje naar de verouderde elektriciteitsleiding gewezen. Binnen enkele weken presenteren de experts hun definitief rapport.

AM Development Belgium, de vroegere Multi Development Corporation (MDC), diende onlangs een bouwaanvraag in voor de renovatie van het monument. De projectontwikkelaar hoopt eind dit jaar de vergunning te krijgen zodat de werken snel kunnen starten. Die gaan zo'n 2,5 jaar duren, zodat in 2006 de Stadsfeestzaal er opnieuw staat.

Het project van AM Development dateert al van vroeger en liep door de brand twee jaar vertraging op. De bedoeling is dat de Stadsfeestzaal in haar oude glorie verrijst. Het wordt een fraaie brug tussen de winkels van de Meir, het Hopland, de Wilde Zee, Huidevetters- en Schuttershofstraat. Rond de zaal komen nieuwe winkels. AM Development onderhandelt nog met de buren -- C&A en Inno -- over nieuwe ingangen die aansluiten op de Stadsfeestzaal. En 34 luxeflats maken het bouwproject compleet.

Corrigeer

MEER NIEUWS