Folterende agenten op non-actief gezet

ANTWERPEN -
Vervangend korpschef Eddy Baelemans heeft gisterochtend de twee agenten geschorst die ervan worden verdacht twee Algerijnen te hebben gefolterd. Baelemans nam die beslissing na beide agenten te hebben gehoord, zoals de procedure voorschrijft. Het Antwerpse parket-generaal drong trouwens aan op een preventieve schorsing.

Voor één van de agenten, die vrijdag door het Antwerpse gerecht is aangehouden, moest Baelemans naar de gevangenis van Mechelen afzakken. De schorsing loopt alvast voor 4 maanden.

De twee agenten van de zone City, 22 en 33 jaar, zouden begin vorige week 2 Algerijnse drugsgebruikers een hardleers lesje hebben geleerd. Het tweetal moest in het ziekenhuis worden opgenomen en is voor minstens een maand arbeidsongeschikt.

De oudste agent, die door collega's als een cowboy wordt omschreven, deelde de zwaarste klappen uit. Hij is daarvoor door het gerecht aangehouden. De man zou niet aan z'n proefstuk toe zijn.

Een Turnhoutenaar stapte een maand geleden naar het Comité P nadat hij door de betrokken politieman tot bloedens toe werd geslagen, zogezegd omdat hij een drugsgebruiker was. Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, onderzoekt deze zaak nog.

De 22-jarige politieman, die net de politieschool had verlaten, is door het gerecht onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Zijn aandeel zou minder groot zijn. (WER)

Corrigeer

MEER NIEUWS