Lombeekse kerk met nieuwjaar uit de steigers

LOMBEEK -
Als alles volgens plan verloopt, dan is de restauratie van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek tegen het jaareinde klaar. Alleen rond het koor staan nog stellingen. De rest van de kerk en de kerkhofmuur zijn praktisch afgewerkt. Het kostenplaatje bedraagt bijna 800.000 euro. Roosdaal betaalt hiervan twintig procent.

De organisatoren van de feestelijkheden voor 750 jaar parochie hadden gehoopt dat de restauratie zou rond zijn tegen 6 september. Dan komt kardinaal Danneels in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek de mis opdragen. De feestelijkheden staan los van de restauratie, waardoor de kardinaal eigenlijk een drietal maanden voor het einde van de werken komt.

Frans Timmermans, voorzitter van de Lombeekse kerkfabriek: ,,Momenteel blijft nog de restauratie van het koor uit te voeren, samen met het opvoegen van de kerkhofmuren. De aannemer stond hier voor een moeilijke opdracht. Omdat het gebouw geklasseerd is, moet rekening worden gehouden met de originele toestand. Elke steen is afzonderlijk behandeld''.

Specialisten stelden voor om drie verhardingsbehandelingen toe te passen. Schepen van openbare werken Leon Brion: ,,Dat komt omdat de stenen vrij poreus zijn. Ook aan het dak was veel werk. Alle leien zijn nagekeken. De slechte werden vervangen. Die steenbehandelingen behoren tot het meerwerk, samen met een luik om makkelijker op het dak te raken voor eventuele herstellingen''.

De raming voor deze werken bedroeg bijna 800.000 euro. De aannemer aanvaardde de opdracht voor 650.000 euro. De meerkost van de bijkomende klussen kan Roosdaal financieren met het bedrag van de raming. Het Vlaams Gewest betaalt zestig procent, Vlaams-Brabant past twintig procent bij. Roosdaal legt zelf 160.000 euro op tafel. De aannemer startte in september 2002. (JHG)

Corrigeer

MEER NIEUWS