Merchtem opent eerste opvanghuis voor asielzoekers

,,Ons Klein Kasteeltje''

MERCHTEM -
In de Gasthuisstraat 18 is het eerste opvanghuis voor asielzoekers in Merchtem open gegaan. Het huis biedt onderdak aan zeven vluchtelingen. Gisteren kregen de eerste vluchtelingen er tijdelijk onderdak.

,,Noem het ons Klein Kasteeltje op mensenmaat,'' begint OCMW-voorzitter Luc Asselman. ,,Merchtem krijgt van het Federaal Agentschap voor Asielbeleid jaarlijks honderd asielzoekers toegewezen. Wij staan - financieel - voor hen in. Wij krijgen pas een volledige subsidie als we hen daadwerkelijk onderdak geven. Daarom hebben we een opvanghuis ingericht.''

De gemeente kocht het huis in de Gasthuisstraat voor 112.500 euro en investeerde zelf 37.500 euro om het in te richten. OCMW-werknemers hebben het ingericht als opvanghuis. Het kreeg de naam ,Gastenhuys' .

Rudy Maetens van het OCMW wordt centrumverantwoordelijke van het Lokaal Opvang Initiatief (LOI). ,,De asielzoekers verblijven enkele weken tot hooguit enkele maanden in het opvanghuis, in afwachting van de behandeling van hun dossier'', meldt Maetens.

Gisteren kwamen de eerste twee - Rwandese - vluchtelingen er aan, in afwachting van de behandeling van hun asielaanvraag. Alex Mushinwa (20) woonde in de regio Byumba in Rwanda toen hij om politieke redenen moest vluchten. Drie van zijn vier broers zijn vermist. ,,Ik werkte in Rwanda als boekhouder en zou die job hier graag uitoefenen. In Rwanda werd ik bedreigd, daarom vluchtte ik.''

Samson Hagenimana (21) is de tweede Rwandese vluchteling. ,,Ik studeerde af in Rwanda en behaalde een diploma biologie en chemie. Ik heb asiel gevraagd als politiek vluchteling en hoop hier mijn leven te kunnen opbouwen. Ik wil niet terug naar het sombere Rwanda'', zegt Samson.

Corrigeer

MEER NIEUWS