Mindervalidenkaart te koop

LEUVEN -
Handige geldronselaars bieden mindervalidenkaarten te koop aan. Lezer Jos G. kreeg zo een kaart te koop aangeboden op de parking van het warenhuis Colruyt in Leuven. De politie waarschuwt ervoor dat ook de koper een straf riskeert.

,,Op de parking van de Colruyt sprak een man me aan'', vertelt de lezer. ,,Een man van vreemde herkomst. Hij zag dat ik nog een oud model van kaart had en vroeg me of ik een nieuwe wilde kopen. Toen ik hem vroeg hoe hij aan een kaart kon geraken, zei hij me simpelweg dat hij ze zelf maakte. Hij vroeg er ongeveer 190 euro voor.'' Jos. G. wimpelde de verkoper af.


Legale weg
Hij diende nadien zelf een aanvraag in en kreeg uiteindelijk op de legale weg zijn nieuwe, Europese mindervalidenkaart. Toch kreeg hij later, tijdens zijn aanvraagprocedure, nog een telefoontje van iemand die een 'illegale' kaart te koop aanbood. ,,Hoe komen ze aan mijn gegevens?'', vraagt de lezer zich af. ,,Is er een lek bij het ministerie van Sociale Zaken die de gegevens van de aanvragers behandelt?'' Veel mensen die vroeger wel konden rekenen op een parkeerkaart als mindervalide, kunnen dat nu niet meer. Voor een nieuwe kaart, moet de aanvrager ten minste tachtig procent permanent invaliditeit kunnen aantonen. Dat was tot dusver 'slechts' 66 procent.


Geen andere klachten
Hoofdcommissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie heeft geen weet van andere klachten over leurders met illegale mindervalidenkaarten. ,,Uiteraard moet je daar niet op ingaan'', vertelt hij. ,,Als je dat doet, ga je zelf in de fout. Als er misbruik van een dergelijke kaart wordt gemaakt, heb je zelf een proces verbaal aan je broek.''

Corrigeer

MEER NIEUWS