Uitreiking eredoctoraten LUC Diepenbeek ter gelegenheid van 30-jarig jubileum

Frank De Winne doctor honoris causa

DIEPENBEEK -
Elk lustrum reikt het Limburgs Universitair Centrum (LUC) eredoctoraten uit. Wetenschappers die erg verdienstelijk onderzoek verrichtten, worden in de bloemetjes gezet. Voor de eerste maal reikte het LUC ook een eredoctoraat op instellingsniveau uit, die eer viel te beurt aan astronaut Frank De Winne.

Drie LUC-proffen hadden elk een collega-wetenschapper voorgedragen als eredoctor. Deze drie onderzoekers kregen het eredoctoraat namens de verschillende faculteiten. De Amerikaanse Kathleen Eisenhardt ontving haar eredoctoraat namens de faculteit toegepaste economische wetenschappen, de Nederlander Cees Dekker namens de faculteit wetenschappen en de Amerikaanse Polly Matzinger ontving het eredoctoraat namens de faculteit geneeskunde. Frank De Winne werd geroemd in naam van de hele universiteit. Presentatrice van dienst, Veerle Verheyen, speldde de 4 eredoctores een epitoga op, rector Harry Martens overhandigde hen een kunstwerkje.


Inzet voor wetenschap
Prof. dr. Marc Gyssens lauwerde De Winne voor zijn inzet voor de wetenschap. ,,De ruimtevaart is de uiting van de menselijke drang en zoektocht naar kennis en wetenschap. De ruimtevaarders zijn de ontdekkingsreizigers van deze tijd'', opende Gyssens. Ook stelde hij dat Frank De Winne's enthousiasme voor de wetenschap heel erg stimulerend werkt bij de jeugd. ,,De Winne draagt veel bij tot het promoten van de wetenschap en het wetenschappelijk onderzoek. Astronaut De Winne slaagt er bovendien in als geen ander om jongeren te enthousiasmeren voor wetenschap. De impact van de ruimtevlucht op kinderen en jongeren is vele malen groter dan die van alle andere recente initiatieven om de belangstelling voor wetenschap bij de jeugd te vergroten. Je bent een voorbeeld voor de jeugd.''

Ook de bescheidenheid, die volgens zovelen erg kenmerkend is voor De Winne, vergat Gyssens niet te vermelden. ,,Toen we je vroegen of je een eredoctoraat in ontvangst wilde nemen, antwoordde je dat het een eer voor je was. In werkelijkheid is het een eer voor ons dat je het in ontvangst wilt nemen'', besloot Gyssens. De Winne droeg het eredoctoraat toen ook op aan de mensen die aan het Oddissea-project meewerkten.

Vervolgens bedankte Frank De Winne in naam van de eredoctores het LUC. ,,Hoewel we uit andere vakgebieden komen, is er één zaak wat we gemeenschappelijk hebben'', opende De Winne. ,,Onze toewijding voor de wetenschap. Ieder uit dat op zijn manier. Door onze ontdekkingen komen we meer te weten, kunnen we de wereld een beetje beter maken. Wetenschappers werken niet voor zichzelf of voor de publicatie van hun ontdekkingen. Ze doen het wél om hun kennis door te geven aan de anderen, om de jeugd warm te maken voor wetenschap.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees