Maasmechelen Village deed weinig aan werkloosheid

MAASMECHELEN -
België's eerste Factory Outlet Center, Maasmechelen Village, droeg slechts in zeer beperkte mate bij tot het tewerkstellen van laaggeschoolden in de gemeente. De gemeente Maasmechelen zag in de komst van het merkendorp nochtans een uitgelezen kans om het hoge aantal voornamelijk vrouwelijke laaggeschoolde werkzoekenden in de regio aan een job te helpen.

Ondanks de bewering van initiatiefnemer Value Retail dat ruim 90 procent van de vacatures ingevuld werd door werkzoekenden uit de Maasstreek, trekt onderzoekster Nathalie Put van het Limburgs Universitair Centrum dat percentage sterk in twijfel in haar licentiaatthesis. Daarin werd de sociaal-economische impact van Maasmechelen Village op Maasmechelen onderzocht.


Verkoop en horeca
Het project Maasmechelen Village creëerde in totaal 500 nieuwe jobs. De meeste van die banen situeren zich in de afdelingen verkoop en horeca. Gezien het merkendorp vooral behoefte had aan gekwalificeerde meertalige verkoopsters om het internationale doelpubliek van Maasmechelen Village te woord te staan, zijn de meeste laaggeschoolden volgens Put niet voor een dergelijke job in aanmerking gekomen.

,,Men kan zich dus terecht de vraag stellen of het project, zoals Value Retail beweert, ook succesvol is geweest voor de tewerkstelling van laaggeschoolde langdurig werklozen die in Maasmechelen sterk vertegenwoordigd zijn'', luidt het. De jobs met betrekking tot onderhoud daarentegen werden wel gemakkelijk ingevuld door laaggeschoolden, maar die vacatures waren eerder beperkt, aldus nog Put.

Maasmechelen Village opende op 10 oktober 2001 de deuren. Het project, dat een eerste stap was in de reconversie van de voormalige mijngemeente, moest een katalysator zijn voor de sociaal-economische groei van de regio.

Vorig jaar brachten ruim 1 miljoen mensen een bezoek aan het merkendorp op de voormalige mijnsite van Eisden in Maasmechelen. De totale investering van het project bedraagt ruim 50 miljoen euro. De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) is mede-aandeelhouder in het merkendorp.

In het merkendorp worden uitsluitend eindereeksen en stocks van topmerken aan sterk verlaagde prijzen verkocht. Tegen oktober aanstaande zal nog eens een zestigtal nieuwe winkels de deuren openen. Daarmee komt het totale aantal op 105 te liggen. Value Retail hoopt tegen eind 2004 de kaap van de 2,5 miljoen bezoekers te overschrijden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees