Nieuwe campagne tegen opgefokte bromfietsen in Brugge

Te snelle brommer tot schroot herleid


Snelheidsduivels op twee wielen moeten op hun tellen passen. De nieuwe campagne van de stad Brugge zal de jongeren wel eerst sensibiliseren, maar wie niet horen wil, moet voelen. Bromfietsen worden in bepaalde gevallen zelfs vernietigd. Burgemeester Patrick Moenaert stak gisterenochtend zelf een handje toe om bij De Nolf Recycling langs de Coiseaukaai enkele brommers tot schroot te herleiden. Tijdens de vorige campagne werden 780 bromfietsen in beslag genomen. Daarvan worden er straks twintig vernietigd.

De campagne wil echter eerst sensibiliseren. Zo krijgen leerlingen van de derde graad secundair onderwijs binnenkort een folder om hen te wijzen op enkele veranderingen in de wegcode. Vanaf 1 januari 2003 moeten bromfietsers klasse B zich in de bebouwde kom op de rijweg in plaats van op het fietspad verplaatsen. Bromfietsers klasse A moeten een helm dragen.

In het straatbeeld verschijnen ook vernieuwde gele borden met een ludieke boodschap.


Snelheidscontroles
Daarnaast zijn de komende maanden geregeld snelheidscontroles gepland. ,,Rijdt de bromfiets iets te snel, dan komt de overtreder er met een waarschuwing vanaf. De bromfiets moet dan wel zo snel mogelijk in orde worden gesteld. Een klasse A met een gemeten maximumsnelheid van meer dan 36 km per uur of een klasse B met een gemeten maximumsnelheid van meer dan 56 km per uur is eraan voor de moeite: de bromfiets wordt uit het verkeer gehaald en rijverbod opgelegd voor een periode van maximaal 30 dagen. Tijdens deze periode is de bromfiets in handen van de lokale politie. Daarnaast kan de bromfiets ook met beslag worden bezwaard. In de praktijk komt het erop neer dat de bromfiets niet tot het verkeer wordt toegelaten, omdat er geen geldige verzekering is. Deze periode bedraagt ook 30 dagen. Binnen die periode moet de bromfiets in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden'', licht burgemeester Moenaert toe.

Wat als de herstellingen niet worden uitgevoerd? ,,Dan dreigt de bromfiets definitief verloren te gaan. Op dat moment wordt de bromfiets naar de griffie van het politieparket gebracht, waarna hij op kosten van de eigenaar wordt vernietigd'', aldus Moenaert.

De overtreders wacht ook een bekeuring. Wie een eerste keer in de fout gaat, krijgt een boete van zowat 150 euro, bij recidivisten kan de boete oplopen tot 6.200 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees