Lawaaisporten uit West-Vlaanderen gedreven

KOKSIJDE, OOSTENDE -
Alle Oost- en West-Vlaamse kleiduifschietstanden zijn gesloten, de laatste in Lo-Reninge en Koekelare in 2001. De West-Vlaamse jagers en wapenbezitters kunnen in eigen provincie hun praktische proef niet meer afleggen. Van de 103 oefencircuits voor motorcross in Vlaanderen van voor 1990 zijn er enkel nog twee in Antwerpen en twee in Limburg, geen meer in West-Vlaanderen. Zelfs modelbouwvliegtuigen worden door de Vlarem-wet geweerd.

Van de 103 permanente motorcrossoefencircuits van voor de intrede van de Vlarem-wetgeving in 1990 blijven er vandaag in Vlaanderen nog vier over: twee in Antwerpen en twee in Limburg. 64 van de 249 motorcrossclubs uit Vlaanderen die samen 9.200 leden tellen, zijn in West-Vlaanderen gevestigd. Ze beschikken over geen enkel oefenterrein, laat staan een wedstrijdzone.

Voor de discipline snelheid met moto's is de situatie nog dramatischer. Die motorrijders moeten gaan oefenen en rijden op de buitenlandse circuits in het Nederlandse Axel of in Croix, Ternois of Folombrais in Frankrijk. Motor- en autosportclubs volgen rijlessen en cursussen in bochtentechniek over de grens. Dat is de reden waarom de 6.000 leden tellende motorenclub MAG de oprichting van een permanent oefen- en wedstrijdcircuit in Koksijde steunt. De autosport moet naar Zolder of weeral het buitenland, enkele uitzonderingen als de Westhoekrally onder nagenoeg onhoudbare beperkingen niet te na gesproken.


Veel sporten bedreigd
,,Veel meer sporten staan op het lijstje van bedreigde soort. West-Vlaanderen telt geen enkele vergunde kleiduifschietstand meer. Duizenden jagers kunnen de wettelijk voorziene schietproef niet meer in onze provincie afleggen. De nieuwe wapenwet voorziet een dergelijke verplichting voor het bezit van elk wapen'', stelt de gangmaker van de Oostendse nv Multisport.

,,Naast motorcross, snelheidsraces, autosport, rallyrijden, kleiduifschieten en zo meer, biedt de site kansen aan go-karting, quad, 4x4, speedway, mountainbike, modelrace, modelluchtvaart, zelfs cyclocross en schietstanden'', aldus nog de gangmaker van Multisport.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees