Fons Daelman, tachtig jaar maar nog steeds even leergierig

,,IK HEB KUNST IN MIJN GENEN''

SINT-DENIJS-¶ -
WESTREM

Hij is tachtig geworden, maar heeft nog steeds het heilig vuur niet verloren. Fons Daelman blijft vrienden verrassen met zijn fraaie tekeningen, olieverfschilderijen en aquarellen, die een vakmanschap, ontroering en gedrevenheid uitstralen die bij het brede publiek te weinig zijn gekend en erkend. Daarom organiseren zij voor hem, in de weekends van 6 en 7 en 13 en 14 oktober de hommage Fons Daelman. 80 jaar jong in het Borluutkasteel aan de Kleine Gentstraat 41.

Daelman, op 7 maart 1921 in Lede geboren, heeft echt wel de kop van een artiest. Hij was ook van jongsaf door de tekenmicrobe gebeten. Toch duurde het tot zijn zestigste en zijn pensioen eer hij zijn kunstenaarstalent tenvolle mocht ontplooien.

,,Volgens mijn vrienden ben ik dan mijn tweede leven begonnen. Zelf stel ik liever dat ik pas dan echt ben beginnen leven'', zegt de kunstenaar. ,,Ik had het in mijn genen, maar heb van huis uit een normale middelbare opleiding moeten volgen die mij op het reguliere arbeidsleven voorbereidde. Dat is nooit met mijn volle instemming geweest, maar ik had geen keuze.''

Nochtans schreeuwen zijn eerste houtskooltekeningen naar figuur, die hij in 1942 maakte, al uit welk talent in zijn binnenste sluimerde. De gebeurtenissen tijdens de Tweede Oorlog zelf, die hem in krijgsgevangenschap deden belanden en ruim een jaar letterlijk deden onderduiken, fnuikten echter dramatisch die eerste creatieve periode. ,,Na de oorlog, in 1954-1955, heb ik wel gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Brussel en later aan de stedelijke academies van Gent en Anderlecht. Ik moest echter werken om den brode. Ik was getrouwd en moest een gezin onderhouden. Daartoe heb ik mijn hele actieve leven -- eigenlijk tegen mijn zin -- bureaumeubilair verkocht. Tekenen en schilderen kon alleen in de weekends.''


Vulkaan
In 1981, hij woonde toen al een tijd in Gent, kon Daelman op zijn zestigste met vervroegd pensioen. En kreeg hij de tijd zich volledig aan zijn ware roeping te wijden. ,,Pas op, ik heb technisch nog heel veel moeten leren. Maar ik blijf leergierig en wil doorgaan zo lang ik kan. De voorbije twintig jaar zijn een onbetaalbare gift geweest. En ik hoop dat ik nog een eeuwigheid mag blijven scheppen.

Die scheppingsdrang vertaalt zich intussen in een schitterend oeuvre waaruit zijn grote bewondering voor de schoonheid van de mens en zijn ontzag voor de wonderen der natuur als een rode draad zijn terug te vinden. En elk naakt, elk portret, landschap of stilleven straalt het uit: zijn honger naar nog meer.  • De expositie Fons Daelman. 80 jaar jong is vrij toegankelijk vandaag zaterdag 6 oktober van 15 tot 20 uur. Zondagen 7 en 14 oktober en zaterdag 13 oktober kan je er binnen van 10 tot 12 uur en 14 tot 18 uur.
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS