Tony Blomme met werk over de skyline van New York in Axpoele

,,NEW YORK NOOIT MEER HETZELFDE''

RUISELEDE -
De aanslagen die op 11 september de hele wereld schokten, waren zelfs merkbaar tot in kunstgalerij Axpoele in Ruiselede. Daar loopt een tentoonstelling met aquarellen over New York van Tony Blomme. ,,De sfeer was hier de eerste dagen zeer bedrukt'', vertelt galeriehoudster Rolande Taeymans.

Kunstenaar Tony Blomme raakte gefascineerd door New York bij een bezoek aan de miljoenenstad in 1980. Hij startte er met een reeks werken in potlood die het leven in de ,,stad der steden'', zoals hij New York zelf noemt, weergeven.

Later schakelde hij over naar aquarellen en olieverfschilderijen, op basis van foto's die hij nam op zijn bezoeken in New York. Het was een hele tijd geleden dat Tony Blomme die werken nog had geëxposeerd. De tentoonstelling in galerij Axpoele liep een week toen het noodlot toesloeg in New York.

,,Een vreemde timing dat dat juist nu moest gebeuren. Ik was toevallig thuis op die middag, en rond drie uur had ik een ingeving om de televisie aan te zetten. Ongeloof was mijn eerste reactie. Het eerste wat ik deed was in mijn collectie foto's gaan kijken.''

De klap kwam zwaar aan voor de kunstenaar, die door zijn werk een nauwe band heeft opgebouwd met de miljoenenstad. ,,Voor mij is het dé place to be. Door de werken die ik erover gemaakt heb, voel ik me er één me.'' Toch was de skyline van New York met zijn Twin Towers niet het voornaamste onderwerp van de werken van Tony Blomme. ,,Mij eerste bedoeling was om door de straten rond te lopen en de wijken te vergelijken. Het zijn vooral oude gebouwen, of opvallende combinaties van gebouwen die in mijn werk voorkomen. Eigenlijk is er maar één werk waarop de torens duidelijk zichtbaar zijn.''


Lopen
Plannen om terug te keren naar New York, zijn er al. ,,We zouden over twee jaar met vrienden en kennissen naar daar gaan. Eén van mijn dromen is om eens mee te doen aan de marathon. Ik zou graag eens door de Bronx lopen, wat anders te gevaarlijk is. Het parcours loopt echter maar een klein stukje erdoor.''

In galerij Axpoele zijn de werken van Tony Blomme nog te zien tot zondag 7 oktober. De kunstenaar is er aanwezig op zaterdag- en zondagnamiddag. Een verhoogde interesse voor de tentoonstelling is er zeker, stelt galerijhoudster Rolande Taeymans. ,,Ik heb gevoeld dat de bezoekers ook met heel andere ogen naar de werken kijken. Er kwam heel veel volk, ook veel vrienden van Tony, over de vloer'', vertelt ze.

Ook met de kunstenaar zelf had ze regelmatig contact sinds de gebeurtenissen. ,,Hij was erg beduusd door wat er was gebeurd. Hij is veel gaan lopen de voorbije weken, maar nu is hij terug aan het schilderen.'' De tentoonstelling is bijna afgelopen, maar een aantal werken blijven in de permanente collectie van Axpoele.  • De tentoonstelling loopt nog tot zondag 7 oktober in galerij Axpoele, Oudleikestraat 20 in Ruiselede. Toegankelijk op vrijdag en zaterdag van 15 uur tot 18.30 uur en op zondag van 10 tot 12 en van 14 uur tot 18 uur. Bezoeken kan ook op afspraak (051-68.62.43).
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS