StuBru-DeeJays krijgen carte blanche voor TILT 2001

TIELT -
De derde editie van TILT in de Europahal wordt een onuitgegeven muziekevenement in België. Op drie podia treden op zaterdag 27 oktober 13 groepen aan. Uniek is dat twee podia onder StuBru-vlag varen en werden samengesteld door Krewcial (The Hop-podium) en Eppo Janssen (Duyster-podium). Headliner op het West-podium in de grote zaal is publiekslieveling Flip Kowlier.

Voor de derde editie van TILT in de Europahal pakken de organisatoren, het Tieltse stadsbestuur, Vzw Heelal en CC Gildhof, uit met een uniek concept. Op drie podia spelen 13 groepen de meest uiteenlopende genres. Op zich is dat niets nieuws, want zowat elk zomerfestival doet zoiets. Het is wel voor het eerst dat twee van de drie podia worden samengesteld en gepresenteerd door radiomakers. Dat levert een heel eigenzinnige programmatie op en zorgt er ook voor dat moelijk bereikbare groepen op TILT 2001 staan. Een derde podium in de grote zaal brengt louter West-Vlaams talent en staat onder auspiciën van het provinciebestuur. De presentatie daar gebeurt door Libelia Desplenter, ook al een bekende StuBru-stem.
Crisis
Een concert met de ,,grote'' namen organiseren, is dezer dagen onhaalbaar geworden voor de kleintjes, zo vertellen de organisatoren. ,,Het is een beetje crisis in festivalland'', motiveert programmator Tony Lambrecht. ,,De mensen die in België achter de topgroepen zitten, zijn dezelfde mensen die concertpromotoren en grote festivalorganisatoren zijn. Terug de subtop (Janez Detd, ABN, De Heideroosjes, Gorki, De Mens) aflopen, heeft geen zin, want we hebben ze al eens gehad en zoiets is zeker niet uitdagend.'' TILT 2001 werd dan maar uit noodzaak iets totaal nieuws, en uit zo'n uitgangspositie zijn al meer grote successen gegroeid.


Underground
Optimaal gebruik makend van de Europahal kunnen de organisatoren dan ook 13 uitgelezen groepen op 3 podia voorstellen. Op het West-podium in de grote zaal, gepresenteerd door Libelia Desplenter, treden de volgende groepen aan: Pacific Beach Control , prettige punkrock uit het Ledegemse, Creams & Spices de winnaars van West-Talent, Cowboys & Aliens , stonerrock van Rock Rally-finalisten en als top of the bill Flip Kowlier & De Snoodaards .

Het The Hop-podium in de inkomhal wordt gepresenteerd door Krewcial, presentator van het gelijknamige Studio Brussel-programma. Hip Hop pur sang en aanverwante dus. Geven het beste van zichzelf: DJ Lefto , platenbroeder van Krewcial, Moiano , een losgeslagen party-bende uit Gent die met een 9-koppige live-bezetting een mix van soul, funk en hiphop brengen, en meteen ook dé aanrader an TILT 2001, Outspoken Members , nieuw Vlaams rapgeweld en Krewcial himself, die op TILT in een live-bezetting verschijnt, waarmee hij ook het Cactusfestival opende.

Het best beluisterde StuBru programma heeft een naam, Duyster, en wordt gepresenteerd door nog zo'n naam, Eppo Janssen. Samen geeft dat het Duyster-podium in het Joc. De eigenzinnige Duyster-selectie draait rond sfeer en belooft een muzikale ontdekkingsreis te worden. Als eerste band treedt daar November aan, een nobele onbekende die een echte revelatie zou zijn. Cornflames , de band van Eppo Janssen, speelde twee jaar op rij op Pukkelpop en een Cd komt eraan. Nog zo'n goed bewaard geheim zijn De Portables die de Vpro de hemel inprijst als ,,het interesantste wat de Belgische underground heeft te bieden''. Geen sant in eigen land, maar wel op TILT 2001. Afsluiter op het Duyster-podium is het Antwerpse Orange Black , die zo cult zijn, dat zelfs Pavement een nummer naar hen noemde.

Na alle optredens sluit Unichorn Big Band , met een 20-tal muzikanten uit de regio, op het West-Podium TILT 2001 af met een Latino-set.  • Kaarten voor TILT 2001 kosten 300 frank en zijn te verkrijgen in de dienst Toerisme, café De Keet, De Melkweg en d'Hespe en Brooklyn Roeselare. Bestellen kan ook telefonisch bij CC Gildhof (051-40.29.35). Meer info op www.tielt.be.
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS