Debaere klaagt over provinciaal domein

Bulscamphoeve nog lang geen cafetaria

GULLEGEM -
Provincieraadslid Yves Debaere (CV&D) klaagde op de jongste bijeenkomst van de provincieraad de slechte toestand van de Bulscamphoeve op provinciaal domein Bergelen in Gullegem aan. Al op 1 juni 1999 ging de concessieovereenkomst (voor achttien jaar) in met tot doel de hoeve te exploiteren als cafetaria en ponyhoeve. Vandaag is noch de ponyhoeve noch de cafetaria klaar.

Yves Debaere pakte op de zitting van de provincieraad uit met enkele foto's om de ,,slordige en rommelige toestand van provinciaal domein Bergelen'' (dixit Debaere) aan te tonen. De walgracht rond de Bulscamphoeve is gedeeltelijk gedempt, majestueuze Canadese populieren zijn gerooid, gedeelten van het dak van de hoeve zijn nog niet vervangen, er staan overlopende vaten afgewerkte olie, rond de weiden staan lamentabele omheiningen (soms bestaande uit aaneengebonden houten paletten) vastgemaakt met touwen...

Yves Debaere: ,,Vorig jaar in juli heb ik bij gedeputeerde Peuteman al mijn bezorgdheid geuit. Op zijn initiatief zijn toen twee ambtenaren de toestand ter plekke gaan bekijken. Uit het schriftelijke relaas van die ambtenaren, citeer ik: De heer Debrock hoopt de cafetaria en ponyhoeve voor Pasen 2001 te openen. Vandaag is van de omvorming van dat gebouw tot cafetaria met een ruim terras, weinig of niets te bespeuren.''


De Meiboom
Bestendig afgevaardigde Jan Durnez gaf toe dat de hele zaak maar traag vooruitgaat. Hij deelde mee dat de cafetaria volledig in orde zal zijn en met Pasen 2002 de deuren opent. Er werd een overeenkomst gesloten met een brouwerij voor de exploitatie.

,,De provincie maakte aan het Vlaams Gewest een plan over om de walgracht in de oorspronkelijke toestand te herstellen. Ook de gedempte meander van de Heulebeek krijgt de oorspronkelijke toestand terug om de natuurwaarde en biodiversiteit van het domein te verhogen. In maart 2002 worden de resterende 11 ha aangeplant'', aldus Durnez.

Hij wist ook nog dat er voort werk gemaakt wordt van de uitbreiding van het domein door aanpalende gronden aan te kopen. Ook de Meiboom -- een groot ijzeren kruis op een stenen calvarieberg, omringd door zes geknotte wilgen -- op zowat 100 m van de hoeve aan de zuidelijke ingang van het domein, wordt hersteld. (ODW)

Corrigeer

MEER NIEUWS