Reinigingsdienst in nieuw, kraaknet complex

OOSTENDE -
Je kunt er van de vloer eten, zo kraaknet zijn de nieuwe gebouwen van de Reinigingsdienst in Oostende. Het nieuwe complex in de Hooggeleedstraat, achter de verbrandingsoven komt in de plaats van het groezelige complex aan de Hendrik Baelskaai. De investering is goed voor 200 miljoen frank. Er werken zo'n honderd mensen.

De nieuwe gebouwen van de Reinigingsdienst lijken in niets meer op de vorige locatie. Zo is er naast het administratief gebouw een grote garage bijgekomen. Alle materiaal is er om de vrachtwagens te herstellen. ,,Vroeger gebeurde het meeste werk tussen de vrachtwagens zelf. Nu hebben we zelfs een werkput, om onder de vrachtwagens te werken'', schetst Yves Miroir, de vroegere schepen van de Reinigingsdienst.

Nieuw is ook de grote loods voor het wagenpark. Alle 65 voertuigen van de Reinigingsdienst kunnen er veilig onder dak. In de Hendrik Baelskaai moesten nogal wat vrachtwagens de nacht in de agressieve zeelucht doorbrengen. Binnenkort komen er ook een nieuwe wasinstallatie, een nieuw zendsysteem en een nieuw computernetwerk. Volgend jaar wordt geïnvesteerd in de aanpak van rioolslib en veegafval.

De bouw van het nieuwe complex aan de Hooggeleedstraat sleept al aan sinds mei 1993. ,,We zijn toen begonnen aan de bouw van de stelplaats voor de wagens. Maar in maart '94 is de hele boel ingezakt, gelukkig zonder gewonden. Jaren daarna zijn er discussies geweest over de verantwoordelijkheid. In afwachting zijn we intussen beginnen bouwen aan het administratieve blok. Uiteindelijk is ook de stelplaats uit het slop geraakt'', schetst burgemeester Jean Vandecasteele.


Woonproject
De oude gebouwen in de Hendrik Baelskaai worden nog enkele dagen gebruikt als stelplaats voor enkele vrachtwagens. Daarna wordt de plek de vaste stek voor het nieuwe televisiefeuilleton Sedes en Belli. De opnames starten eind oktober.

Op langere termijn moet het complex de start vormen van het stedelijk ontwikkelingsgebied aan de Hendrik Baelskaai. ,,Er zijn al mensen die interesse hebben om te investeren. Stel je voor hoe mooi het zal zijn om hier te wonen. De Hendrik Baelskaai wordt een aangenamer plaats om te wonen dan de zeedijk zelf'', zegt burgemeester Jean Vandecasteele. Bedoeling is om van de Hendrik Baelskaai en de achterliggende straten een woongebied te maken en de laatste bedrijven aan de kaai te herlocaliseren. (KC)

Corrigeer

MEER NIEUWS