Actie kent succes, stakingsmoeheid steekt hier en daar de kop op

MEER LEERKRACHTEN DAN LEERLINGEN

NOORDWEST-BRABANT -
De ONDERWIJSSTAKING het werd in Zaventem goed opgevolgd. In de meeste scholen waren er amper leerlingen. Sport voerde voor een dag de boventoon. Er dreigt zelfs stakingsmoeheid. Een kort overzicht uit uw regio. • LONDERZEEL In VIRGO-Sapiens werd de staking goed opgevolgd: van de zestig leerkrachten kwamen er 35 niet opdagen. De leerlingen deden nog beter: er kwam niemand, terwijl er in de begeleidende brief aan de leerlingen stond dat de school open was. Het VIRGO-instituut telt 465 leerlingen.
 • OPWIJK In de gemeentelijke basisschool beslisten de leerkrachten normaal les te geven.
 • MERCHTEM In ,Ter Dreef' gingen slechts zes van de twintig kleuterleidsters aan de slag. het werk. Zij zorgden voor de opvang van de leerlingen. In totaal daagden vijftig kleuters en kinderen van de lagere school op (op een totaal aantal van meer dan 500).
 • ZEMST In Rijksbasisschool ,Ter Berken' kwamen drie van de 25 leerkrachten opdagen. Er zijn wel enkele leerkrachten ziek. Van de 350 leerlingen vonden 22 leerlingen de weg naar school. Een kind dat geen lunchpakket bij had, kreeg boterhammen van de school.
 • ZAVENTEM In het Koninklijk Atheneum staakten 75 procent van de leraars. Bovendien had de school voor donderdag een pedagogische studiedag gepland en blijkbaar hadden veel ouders sowieso al maatregelen genomen voor opvang. Zij die er toch waren kregen een uurtje les en vulden de rest van de dag met sport.
 • VILVOORDE Sporten deden ze ook in het Atheneum van Vilvoorde waar 29 van de 68 leraars deelnamen aan de staking. Vooral de docenten in de eerste graad deden niet mee. Voor de leerlingen van de eerste graad had de directie een rooster opgesteld, voor de anderen was er toezicht.
 • Aan katholieke zijde was het verwonderlijk dat er nog leraars opdaagden. In de Onze-Lieve-Vrouwschool waren er dat zelfs 24 van de 48. Dat is verwonderlijk omdat het vooral de Christelijke vakbond was die opriep tot staken. De leraars hadden niet veel om handen, want zowat alle kinderen bleven thuis. De niet-stakende docenten hielden zich bezig met klusjes en sommigen profiteerden van de gelegenheid om bijlessen te geven en leerlingen klaar te stomen voor een examen. Aan het Virgo Fidelisinstituut stond een stakingspost.

  Her en der hoorden wij docenten en verantwoordelijken zich afvragen of de volgende staking nog even veel succes zal hebben. Blijkbaar worden sommigen het beu. Of zoals een directeur het stelde: ,,Ik vraag mij af in hoeverre deze acties helpen en bijdragen tot een overwinning''.

  Corrigeer

  MEER NIEUWS