Zelzate opnieuw verbonden door brug

ZELZATE -
Sinds gistermiddag is de brug over het kanaal Gent-Terneuzen opnieuw open voor het verkeer. De brug was vier maanden afgesloten wegens werken. Niet alleen automobilisten slaken een zucht van verlichting, ook voor de middenstand is de heropening meer dan welgekomen. Niemand van het Zelzaatse schepencollege woonde de openstelling bij.

De oorspronkelijke planning werd enkele keren aangepast. Zelzate wou de hinder zo klein mogelijk houden voor de inwoners, Gent wou niet weten van een lange stremming van de scheepvaart naar de haven.

Uiteindelijk leidde dat tot een compromis waarbij pauzes werden ingelast om schepen door te laten varen. Op andere ogenblikken konden voetgangers en fietsers de brug blijven gebruiken. Voor bepaalde werken was droog en zonnig weer vereist, iets wat de jongste maanden in België een schaars goed geworden is. Op sommige ogenblikken werd daarom in een tent gewerkt. De werken duurden door de gewijzigde aanpak een maand langer dan eerst gepland, van 13 mei tot 13 september.


Omzet gedaald
Automobilisten waren verplicht enkele kilometer om te rijden langs de expresweg of via de brug in Sas van Gent. Handelaars in de buurt klaagden al vlug dat hun omzet spectaculair gedaald was en drongen aan om de werken sneller te laten verlopen. Vooral zij die van het doorgaand verkeer leven, zagen hun omzet met de dag achteruit boeren. Ook het schepencollege had het moeilijk met de aanpak van de werken, wat ongetwijfeld meegespeeld heeft bij de beslissing om niet naar de opening te komen. Officieel liet burgemeester John Schenkels weten dat hij verhinderd was wegens een vergadering.

Op het beweegbare deel van de brug is het brugdek vernieuwd, de wegverharding en de voegen. Volgens de aannemer zit men nu goed voor de komende vijftig jaar. (RVH)

Corrigeer

MEER NIEUWS