Drugsdealers vrijuit door procedurefout

OUDENAARDE / RONSE -
De broers Serge (26) en Fabien D. (24) uit Ronse worden niet gestraft voor het dealen van drugs op grote schaal. De Oudenaardse rechter Dirk Cordeels achtte zich gisteren onbevoegd om over het dossier te oordelen. Aanleiding is een merkwaardige procedurefout. Toen de Oudenaardse raadkamer destijds de broers naar de correctionele rechtbank verwees, werd in de beschikking niet vermeld dat de zaak gecorrectionaliseerd moest worden. De dealende broers bekenden in elk geval dat zij een tijdlang drugs aan minderjarige scholieren hadden verkocht.

Begin juli vorig jaar werden Serge en Fabien D. door de Oudenaardse onderzoeksrechter Freddy De Smet aangehouden na een wekenlange schaduwoperatie. Bleek dat tal van scholieren zich in hun woning in de Zonnestraat in Ronse kwamen bevoorraden met hasj en weed. Onderzoek wees uit dat het duo aan maar liefst een veertigtal Ronsese jongeren, waaronder tientallen minderjarigen, drugs verschafte. Beiden bekenden schuld en ook voor de rechtbank gaven ze het dealen van drugs toe. Hun vermogensvoordeel werd op bijna 20.000 euro geraamd.


,,Geen normbesef''
Serge D. zat anderzijds wel vier maanden in voorhechtenis. ,,Wellicht omdat de zaak bij de verontruste ouders voor heel wat beroering zorgde'', pleitte meester Jan Van Den Noortgate. Jan Lamon, de raadsman van Fabien D., benadrukte dat het de broers aan normbesef ontbrak ,,omdat zij thuis veel ellende hebben gekend en zelfs vaak op straat leefden.''

Samen met de broers D., zaten ook Frederic V.D. (25) en Mercedes V.B. (22), beiden uit Ronse, op het beklaagdenbankje voor de invoer en het dealen van drugs. De procedurefout speelde in hun dossier niet. De rechter veroordeelde beiden tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden onder voorwaarden. Zij moeten onder andere vast werk zoeken en voortaan elk contact met het drugsmilieu mijden.

Corrigeer

MEER NIEUWS