Jubileumfeest promoot landbouw

BEVEREN -
Met een ,,Dag van de Landbouw'' op zondag 15 september valt het doek over het eerste eeuwfeest van de Landelijke Gilde in Beveren. Tijdens de volkshappening zwaaien een gesloten varkenskwekerij en een aardappelbedrijf van eigen bodem de deuren open.

Het laatste luik van het jubileumfeest gooit het op zondag 15 september over een andere boeg. De Dag van de Landbouw zet onze achterban in het zonnetje en wil tegelijk de kloof tussen het grote publiek en de sector dichten. Aan de hand van een ontmoeting met enkele producten zet het volksfeest eveneens de sector in een goed daglicht'', argumenteert voorzitter Marc Vanwalleghem.


Paardentram
,,Voor de eerste editie lopen wij bewust niet hard van stapel. Het bleef daarom bij twee bedrijfsbezoeken (aardappelhandel Decancq en het gesloten varkensbedrijf Aurel Stragier) op korte loopafstand van elkaar. Groot en klein kunnen de verplaatsing makkelijk met de fiets of te voet doen. Het nostalgische alternatief is een paardentram'', merkt Marc Vanwalleghem op. De bedrijfsbezoeken hebben op zondagnamiddag plaats.

In de marge is randanimatie op het tuinbouwbedrijf van Ignace Verhelst, Kruisboommolenstraat. Het startschot klinkt op de middag met een aperitiefconcert opgeluisterd door de lokale harmonie De Verbroedering. Daarna kan je de voeten onder tafel steken tegen 10 euro. Een groententapijt van de Reo-veiling, een expositie over de jubilaris en kinderanimatie geven kleur aan ,,het familiefeest''.


Hooglede
Ook Paul en Rita Mol-Demaré gooien op zondag om 10 uur de deuren van hun tuinbouwbedrijf, gelegen in de Koningstraat 15, wagewijd open. Het is de eerste keer dat een bedrijf uit Hooglede-Gits deelneemt.

Rita Demaré: ,,De Dag van de Landbouw is een soort van Open Bedrijvendag binnen de land- en tuinbouwsector. Volgens mij is dat erg nuttig, want velen weten niet meer waar hun voedsel nu precies vandaan komt. De uiteindelijke bedoeling is te tonen hoe wij ons bedrijf runnen''.

Voor de bloemkool en de peterselie wordt de informatie op papier gezet door Ivan Cardoen, teeltbegeleider in de REO-veiling. Martine Volckaert, eveneens verbonden aan de REO-veiling, geeft kookdemonstraties met Fine Fleurgroenten om 14.30 uur, 15 uur en 15.30 uur. Tot slot wordt de AgroBedrijfshulp voorgesteld. (HWR,AV)

Corrigeer

MEER NIEUWS