Amerikaans firma neemt Brugs rioleringsnet over


Het Brugse rioleringsnet zal worden overgedragen aan een Amerikaanse firma. Dat heeft het schepencollege gisteren principieel beslist. Op die manier kan de stadskas een eenmalige inkomst boeken van enkele honderden miljoenen oude franken.

Amerikaanse firma's hebben al aan heel wat Vlaamse gemeenten voorgesteld om hun rioleringsnet te mogen ,,overnemen''. ,,In feite gaat het om een boekhoudkundige truuk'', zegt burgemeester Moenaert, ,,waarbij een Amerikaans bedrijf op papier ons rioleringsstelsel overneemt en op die manier in eigen land een belangrijk belastingvoordeel realiseert. Voor deze ,,overname'' betaalt de firma aan de stadskas een fiks bedrag. De operatie is eenmalig en na 25 jaar wordt ons rioleringsnet opnieuw onze volle eigendom. We hebben principieel ja gezegd tegen deze constructie omdat wij hem zowel ethisch als juridisch oké vinden. De modaliteiten moeten nu nog verder worden uitgewerkt. Er zijn ook verschillende Amerikaanse kandidaten waaruit we nog moeten kiezen.''

Voor Brugge beslisten ook al Sint-Niklaas en Oostende om hun rioleringsnet over te dragen.

,,De stadskas kan het geld dringend gebruiken'', zegt Moenaert, ,,nu blijkt dat na de politiehervorming het dossier rond de liberalisering van de energiemarkt ons 300 miljoen frank per jaar kan kosten. De Vlaamse overheid had ons ter compensatie een wegbermvergoeding beloofd omdat de nutsmaatschappijen onze bermen open gooien. Nu is gebleken dat dat juridisch onmogelijk is. De energiemarkt wordt vrij vanaf 2004, veel te vroeg want de Vlaamse regering is daarvoor niet klaar.'' (MCa/WGB)

Corrigeer

MEER NIEUWS