Dossier bezoekerscentrum Provinciaal Hof weer vlot

BRUGGE -
Het dossier van het geplande bezoekerscentrum in het Provinciaal Hof op de Markt is weer vlot. ,,Met mijn federale collega Rik Daems (VLD), bevoegd voor overheidsgebouwen, is er nu toch een akkoord dat er in het Provinciaal Hof, eigendom van de federale Regie der Gebouwen, plaats is voor een bezoekerscentrum waar toeristen én Bruggelingen op een degelijke manier zullen worden onthaald'', zegt Vlaams minister van Toerisme Renaat Landuyt (SP.A). Een commissie met alle betrokken partijen moet zich wel nog buigen over de precieze herbestemming van het gebouw.

Het plan voor een bezoekerscentrum in het Provinciaal Hof sprong vorig jaar, op een zucht van Brugge 2002, af omdat minister Daems het gebouw niet vrij wilde geven. De minister was gevoelig voor de kritiek van zijn Brugse partijgenoot en monumentenbeschermer Dries Van den Abeele die zo'n bezoekerscentrum in het Provinciaal Hof niet zag zitten. Ook het provinciebestuur, gebruiker van het gebouw, stond niet te springen.

Landuyt liet het dossier een tijdje rusten en heeft het nu opnieuw aangekaart met Daems die nu wel principieel akkoord gaat. Het bezoekerscentrum zou gelijkvloers komen. Een commissie moet nog uitmaken hoe dat precies moet gebeuren en wat de bestemming zal zijn van de rest van het gebouw.

Provinciaal gedeputeerde Dirk De fauw (CD&V) vindt dan ook dat Landuyt te vroeg victorie kraait. ,,Gouverneur Breyne en ikzelf hadden ook een onderhoud met het kabinet Daems. Wij hadden het gevoel dat er nog altijd geen definitieve beslissing is. Tekenend lijkt me dat de commissie zal worden voorgezeten door Dries Van den Abeele zelf, die eerder de realisatie van het bezoekerscentrum heeft tegengehouden.'' (MCa)

Corrigeer

MEER NIEUWS