CD&V dringt aan op actieplan voor komende vier jaar

,,Dilbeek zit met een achterstand''

DILBEEK -
De Dilbeekse CD&V vindt het hoog tijd dat het gemeentebestuur duidelijk vooropstelt wat het wil doen in de komende vier jaar. Een actieplan opstellen en het dan ook uitvoeren is de boodschap. De CD&V wil zijn coalitiepartner de VLD aanmoedigen om er werk van de maken. CD&V-voorzitter Ivo Peeters zet de zaken op een rijtje.

 • Waar wringt het schoentje met dat actieplan?
 • Ivo Peeters: ,,In een normale coalitie maak je de eerste twee jaar plannen. Daarmee maak je dan een goed beleidsplan. Dat is vorig jaar ook gebeurd. Maar dan moet dat beleidsplan omgezet worden in een actieplan voor de resterende vier jaar met wat je wil doen en wanneer en je probeert dat zo goed mogelijk uit te voeren. Op dat gebied zitten we in Dilbeek met een achterstand, want dat actieplan is er nog niet. We hebben ook een serieuze achterstand weg te werken wat betreft het onderhoud van ons wegennet en basisinfrastructuur''.

 • Is het dan allemaal kommer en kwel in het Dilbeeks gemeentebestuur?
 • ,,Er zijn ook al positieve dingen gebeurd in de voorbije twee jaar. Ik denk aan het dossier van de restauratie van de Laiterie (waar enkele gemeentediensten moeten komen) dat goed vooruit gaat en daarop volgend ook dat van het gemeentehuis. Er is de bouw van basisschool het Keperke en de renovatie van de Kriebel. Er zijn ook kleinere dingen in onderwijs zoals een, draagbare pc voor alle scholen. De heraanleg van het plein van Bijgaarden is uiteraard een goede zaak waar onze mandatarissen jarenlang voor geijverd hebben en zelfs het dossier van de muziekschool komt eindelijk wat los. En dan is er nog de grote meevaller van Havi-TV die de gemeente meer dan 5 miljoen euro oplevert''.

 • Klinkt er ergens een MAAR door?
 • ,,Er zijn inderdaad ook enkele verontrustende dingen. Een eerste punt is het mobiliteitsplan. Dat dossier loopt al jaren. Het is een erg grondige (en dure) studie en hangt ook samen met het structuurplan Vlaanderen en de plannen van de provincie zoals de heraanleg van de Ninoofsesteenweg. De meest recente versie van dat mobiliteitsplan is in januari op het gemeentehuis aangekomen. Het is pas enkele weken geleden dat we er per toeval achtergekomen zijn! Het zit dus al maanden ergens in een schuif. Is dat toeval door teveel werk of is het symptomatisch omdat het te maken heeft met planning en visie, niet met dagjespolitiek van hier een brandje blussen en daar een put in de stoep vullen zoals het uitkomt?

 • Zijn er nog andere pijnpunten?
 • ,,Er is het probleem van de GECORO (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening die het structuurplan voor Dilbeek moet opstellen). Die zit al meer dan een jaar in de startblokken en is nog niet samengekomen. Dat zou binnenkort gebeuren, maar als ze aan dit ritme voortwerken, zal de provincie het plan van Dilbeek opstellen''.

  ,,Wat ons ook zorgen baart is dat er regelmatig alternatieve meerderheden gevormd worden door onze coalitiepartner. De Franstaligen worden daarbij te pas en te onpas opgeroepen. Het is al verschillende keren gebeurd, maar op de jongste gemeenteraad is het wel erg plots gekomen. Enkele dagen voordien was er nog geen vuiltje aan de lucht. Het is een kwestie van paniekvoetbal. Er is geld nodig voor de uitbreiding van de politiekazerne en men wil dat geld weghalen in het eerste het beste dossier (de restauratie van park La Motte). Dat is paniek, geen visie. Drievierde van de werken die in dat restauratieplan La Motte staan, moet toch uitgevoerd worden, want het gaat om veiligheid. Het is logisch dat twee coalitiepartners elkaar niet altijd verstaan, maar zo'n onverwachte bokkensprongen zijn toch niet goed''.

 • Zijn er nog stormen op komst?
 • ,,De komenden maanden worden weer boeiend. Begrotingsbesprekingen zijn een barometer van waar we staan en waar we naartoe willen. Onze partij wil dat dit jaar het planmatige voorrang krijgt, dat we kunnen zeggen wat we tijdens de rest van de legislatuur allemaal gaan doen''.

 • Maar jullie blijven er tegenaan gaan?
 • ,,We zitten in de coalitie en gaan met veel plezier verder. Maar dat actieplan moet er komen. We nodigen onze coalitiepartner uit om dat samen op te maken''.

  Corrigeer

  MEER NIEUWS