AZ Heilig Hart officieel herdoopt tot OLV-ziekenhuis Campus Asse

Eenheid in kwaliteitszorg

ASSE -
Met de onthulling van het nieuwe logo werd gisteren in Asse na 357 jaar definitief afscheid genomen van de benaming Heilig Hartziekenhuis. De gefuseerde Assese kliniek draagt nu niet alleen aan de buitenkant het logo van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, ook binnenin is het typische OLV-blauw al een heel eind opgerukt.

De fusie tussen het AZ Heilig Hart en het OLV-ziekenhuis van Aalst is op papier al ingegaan op 1 januari van dit jaar. De erkenning viel de voorbije zomer in de bus, zodat het gisteren tijd was om het laatste restje dat herinnerde aan de kliniek van de Gasthuiszusters, het naambord, uit het straatbeeld te halen. Aan de samensmelting ging een samenwerkingsproces van vier jaar vooraf. Het OLV-Aalst en het AZ Heilig Hart vonden elkaar omdat de eerste nieuwe uitbreidingsmogelijkheden zocht en de tweede een financiële kater had overgehouden aan de overname van het Nieuw Ziekenhuis van Ninove in 1994.

Het OLV toonde zich van meetaf vastberaden om te komen tot een eenheid in werkwijze, strategie en structuur. Het Asses ziekenhuisbestuur volgde daarin slechts schoorvoetend, maar raakte uiteindelijk toch overtuigd van de goede bedoelingen van Aalst. Hoewel niemand een precies cijfer durft geven, lopen de investeringen nu al makkelijk op tot boven de vijf miljoen euro.

Voor heel wat diensten (onder andere gastro-enterologie, cardiologie, radiologie en pneumologie) is de onderlinge samenwerking al volledig doorgevoerd, in andere diensten is de reorganisatie volop aan de gang. Het beste bewijs daarvan is dat de eigen pendeldienst al minstens zes maal daags tussen Asse en Aalst rijdt.


VTM
Belangrijk is dat Campus Asse al zijn vroegere medische disciplines behoudt en hier en daar zelfs uitbreidt. De vernieuwde afdeling geriatrie, langs de kant van de Markt, opende in juli haar deuren. Op 1 januari 2003 komt daar de nieuwe palliatieve eenheid met zes bedden bij. Die krijgt eerst een tijdelijk onderkomen in de geriatrische vleugel, maar verhuist in de loop van 2004 naar het huis Stas. ,,De sereniteit en de rust van de prachtige tuin aldaar, in de onmiddellijke nabijheid van het ziekenhuis, bieden een uniek kader voor deze palliatieve zorgen'', zegt Filip Van Vaerenbergh, coördinator van Campus Asse.

Op de dienst spoedgevallen is de verbouwing al een heel eind gevorderd en binnenkort starten ook op de afdelingen heelkunde en dagziekenhuis de renovaties en verfraaiingen. Zelfs VTM en de andere kabelstations, die tot vorig jaar helemaal niet te bekijken waren in de Assese ziekenhuiskamers, zijn nu al doorgedrongen in negen op tien kamers.

Corrigeer

MEER NIEUWS